Leder

LEDER: «Lykkeland»-koalisjonen

Kari Nessa Nordtun har sett at det er mange veier til ordførerkontoret. Derfor holder hun flest mulig dører åpne, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det blåser en rød vind over storbyene, og sannelig er det ikke litt trekk i den blå bastionen Stavanger også. Meningsmålingen Respons Analyse har utført for Aftenbladet og som ble offentliggjort i går, bekrefter en del av de nasjonale trendene. Rødt er på rekordhøye 6,6 prosent i Dagbladets måling, og gjør det også sterkt med 4,3 prosent i Stavanger. SV og Miljøpartiet De Grønne ligger også greit an lokalt med henholdsvis 5,9 og 4,3 prosent, mens Sp – ett av de lokale vippepartiene i høst – får 4,5 prosent. Både på nasjonalt og lokalt plan fortsetter Frp å få bank og ligger nå på rett over 10 prosent, men det interessante i den lokale gallupen er hvor jevne Ap og Høyre er – og ikke minst hvor jevne de to partiene har vært over tid i Stavanger.

LES OGSÅ: Slik vil de rødgrønne styre Stavanger

Med 28,7 til Ap-Kari og 29,5 til H-John Peter er løpet mellom de to store så tett som det kan bli. Kari Nessa Nordtun har sett at det er mange veier til ordførerkontoret, slik at hun holder flest mulig dører åpne. Det tilsynelatende opplagte er at Ap styrer sammen med SV, Rødt og MDG, og i tillegg vipper Folkeaksjonen nei til mer bompenger og Sp over til sin side. Enda et alternativ er at Ap og Høyre gjenoppliver «Lykkeland»-koalisjonen. Leif Larsen (Ap) og Arne Rettedal (H) kjempet sammen for å skaffe Stavanger statusen som oljehovedstad, og i nyere tid samarbeidet Leif Johan Sevland (H) og Odd Kristian Reme (Ap) i åtte år. Kan Nordtun og Hernes gjøre det samme?

Usannsynlig? Nei. Da hadde Kari Nessa Nordtun benyttet anledningen og stengt døren mot John Peter Hernes da hun fikk direkte spørsmål om Høyre-samarbeid av debattleder Trond Birkedal på Kåkådebatt nylig. Som Birkedal også understreket i sin spalte i Aftenbladet lørdag, har Hernes flere ganger rakt ut en hånd i retning Ap. Og for Høyre er det ikke tvil om at personskiftene i KrF og Venstre og sjau i Frp, kan gjøre det fristende å gjenopplive «Lykkeland»-modellen.

LES OGSÅ: Ap på ordførerkjede-jakt

Mer fra: Leder