Leder

Voksne vs. ungdomsvold

LEDER: Det viktigste nå er at gode krefter ser ut til å være så samkjørte at det er håp om å slå voldskulturen blant de yngre ungdommene tilbake, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Voldsmentaliteten blant en del yngre ungdommer i Stavanger og Sandnes har fått et kraftig søkelys rettet mot seg det siste året. Det er ikke snakk om gjenger i tradisjonell forstand, men grupperinger av yngre ungdommer fra forskjellige bydeler som avtaler å møte hverandre for å slåss. Fredag ettermiddag avverget trolig politiet avtalt slåssing mellom 15 og 20 13- til 15-åringer på Tastaveden, der tilreisende ungdommer med tilknytning til skolene Kannik og Tastarustå også skal ha vært involvert. LES OGSÅ: Synlige voksne er forebyggende

Yngre ungdommers etteraping av en voldskultur som oppsto i engelske fotballsupportermiljøer på 70- og 80-tallet er en sak for seg. En romantisering av den avtalte volden som hooligans- og casualsgrupperinger har stått for i noen tiår, er blitt til en farlig og absurd kopi – forsterket av sosiale medier. Det vi ser er vold som ofte utøves for «sportens skyld», eventuelt utløses av rene bagateller og skjeve blikk. Det samme voldsromantiske mønsteret har vært mulig å observere mellom diverse russebussgrupperinger.

Det viktigste nå er at gode krefter ser ut til å være så samkjørte at det er håp om å slå voldskulturen blant de yngre ungdommene tilbake. Siden skolestart i august har Tastaveden skole i samarbeidet med forebyggende avsnitt U18, FAU, Uteseksjonen og natteravnene sørget for å holde ungdommer vekke fra skolegården, og det er flott å observere at bydelens voksne har engasjert seg. 65 voksne er rekruttert som nye natteravner, i tillegg har foreldre brukt kvelder i helgene på å være til stede i skolegården.

I tillegg til at politiet tar voldsepisodene på alvor og både rykker ut og registrerer lederfigurene i diverse miljøer, er synlige voksne kjent som et kraftfullt virkemiddel for å forebygge den typen ungdomsproblemer som har bygd seg opp flere steder i Stavanger og Sandnes det siste året. For det er et voksenansvar at denne typen ungdomsbråk tar slutt.

Mer fra: Leder