Leder

Ulmende asylopprør

LEDER: Konsekvensene av å la Masud Gharahkhani kjøre sitt asylpolitiske enmannsshow er allerede i ferd med å bli store for Ap, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Arbeiderpartiet har mange ulmebranner, og asyldebatten er kanskje den farligste. De som greier å huske tilbake til perioden fra 2009 til 2013 minnes også Pål Lønseth, statssekretær og eksekutør av det som ble oppfattet som justisminister Grete Faremos (Ap) harde asyl- og innvandringspolitikk. Og selv om Ap var med på det samme asylforliket som Frp og dermed enig i grunntrekkene på politikkområdet, opptrer Støres lag panikkslagent. Migrasjonsbølgen i 2015 forrået debatten i slik grad at noen i Ap innbiller seg at partiet må bli verre enn Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson.

For Ap har løsningen vært å sette Masud Gharahkhani inn som sin innvandringspolitiske talsperson og leder for partiets innvandringspolitiske utvalg. Med en opptreden på Dagsnytt 18 der Masud Gharahkhani prøvde å overgå Jon Helgheim i retorikk og kom med anklager om at Frp ikke hadde vært strenge nok i asylpolitikken, har Ap gitt seg selv nok et problem. Den manglende evnen til å kommunisere ut at partiet faktisk har vært tøffe på sin vakt, er blitt erstattet med paniske forsøk på være enda større i kjeften enn Frp på asylfeltet. Dét er en kamp Ap ikke bør ta.

LES OGSÅ:  Harde fronter: «Skjemmer ut Ap»

Ap-profilen Odd Kristian Reme speiler ikke bare synet i Stavanger og Rogaland når han kritiserer Gharakhani i kraftige ordelag. Som leder i Sosialdemokratisk Forening fikk han Stavanger- og Rogaland-partiet med på en solidarisk og raus asylpolitikk – en oppfatning som deles i de andre storbylagene. Én ting er at Gharakhani overspiller så sterkt at han er i ferd med å velte debatten han er satt til å lede, langt verre for Ap bør det være å se at partiet lekker til SV, Rødt og hjemmesitterpartiet.

Kostnaden for å stoppe velgerflukten fra Ap til Frp blir økt flukt til venstresiden. Konsekvensen av å la Masud Gharahkhani kjøre sitt asylpolitiske enmannsshow er allerede i ferd med å bli store.

Mer fra: Leder