Leder

Leder: Navnet kan avgjøre

Nord-Jæren er kanskje noe av det tammeste de tre kommunene kunne ende opp med, skriver nyhetsredaktør Lasse Hansen.

Stanley Wirak og Christine Sagen Helgø sier henholdsvis nei og ja til kommunesammenslåing. Foto: Erik Holsvik
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) måtte ut og drive brannslukning midt i fjorårets valgkamp, da hun på en forside i Stavanger Aftenblad ble tillagt sitatet «Kommunen kan godt hete Sandnes». «Det har jeg aldri sagt», kontret ordføreren, og fortalte samtidig at telefonen ikke hadde stått stille den dagen. Selv om det selvsagt er helt riktig å rette opp feilaktige sitater, vitnet reaksjonene den gang om et tema som er svært ømt for mange.

Nå er det i et såkalt prinsippdokument slått fast at en eventuell storkommune verken skal hete Sandnes, Stavanger eller Sola, men Nord-Jæren. Sola-ordfører Ole Ueland (H) ville ha Hafrsfjord, Stavanger-delegasjonen og Sandnes’ varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) ville ha Stavanger. Da Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) og Sagen Helgø møttes til duell i en direktesendt NRK-debatt i valgkampen, sa Wirak at det var mest naturlig at en storkommune skulle hete Stavanger. Hvordan man nå har endt opp med et kommunenavn knapt noen utenfor – og for så vidt også innenfor – Nord-Jæren har et forhold til, er ikke godt å si. Navnet framstår som et kompromiss ingen av partene i utgangspunktet har hatt som førstevalg, og er kanskje noe av det tammeste de tre kommunene kunne ende opp med.

Reaksjonene har heller ikke denne gangen latt vente på seg. Eirik Faret Sakariassen (SV) mener det er historieløst at Sagen Helgø har sagt ja til Nord-Jæren. «For en siddis er det oppsiktsvekkende at en østlending er villig til å forhandle bort Stavanger-navnet», sa han til Aftenbladet. Andre vil nok påstå at det er oppsiktsvekkende og ganske tåpelig av SV-politikeren å trekke opp østlendingkortet som argument i en slik debatt. Faret Sakariassen har likevel et poeng når han snakker om Stavanger-navnet som både et historisk og internasjonalt anerkjent merkenavn.

Tilhengerne av Nord-Jæren svarer med at bynavnene Stavanger og Sandnes vil bestå. Det vil med andre ord ikke være noe problem å markedsføre regionen som Stavanger, slik man har gjort til nå. Og selvsagt skal Stavanger få sitt 900-årsjubileum i 2025. Sagen Helgø mener dessuten det er rom for en ny diskusjon om kommunenavn. Wirak svarer med at man må låse seg til det navnet folket stemmer over 30. mai. Det kan være et sjakktrekk fra sammenslåingsmotstander Wirak. Identitet har vist seg å være viktigere enn man i utgangspunktet skulle tro, noe Faret Sakariassens utspill viser. Selv om flertallet i Stavanger i utgangspunktet er for kommunesammenslåing, kan et farvel til Stavanger som kommunenavn vippe flertallet mot nei-siden.

Mer fra: Leder