LEDER: Når folk må skjerpe seg

Enmetersregelen må overholdes selv av folk som ikke ser forskjell på en meter og en centimeter, skriver Bjørn G. Sæbø.

Siden 12. mars har nordmenn flest satt personlig rekord i kunsten å skjerpe seg. Vi har isolert oss på hjemmekontor og gjerne drevet barnehage, skole og SFO ved siden av jobbplikter. Vi holdt oss unna hyttene i påsken, utlandet har fått være i fred, vi har latt være å gå på kino, fotballkamper spilles uten tilskuere og eldre slektninger måtte i ukevis greie seg uten besøk. Resultatet er at det pr i går var seks koronasyke innlagt i hele Norge. Samtidig er det oppdemmede behovet for å leve livene våre til å ta og føle på. LES OGSÅ: Truer med strengere koronatiltak

Det er forståelig at Stavangers fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), beredskapssjefen, skjenkekontrollen og politiet stiller opp i Fargegata og ber folk skjerpe seg. De siste helgene har folk i ferie- og promillestemning oppført seg som normalt på byen – og i en koronapandemi er ikke normalt godt nok. Enmetersregelen må overholdes selv av folk som ikke ser forskjell på en meter og en centimeter.

LES OGSÅ: Trues med strengere tiltak for å forhindre koronasmitte - slik reagerer utebransjen (+)

Problemet er at den norske helgefylla ikke lar seg regulere med metermål. Frykten er en superspreder av samme type som sørget for at koronaviruset ble sendt fra en bar i Tyrol og til Norge.  Skjenkesteder som ikke greier å etterleve smittevernsregler må selvsagt merke konsekvensene, men myndighetene selv bekrefter at Stavangers kafeer og restauranter følger retningslinjene.

Problemet er sammenstimlinger av folk utenfor utestedene – gjerne med høy promille og lav avstandsforståelse. Dette er et smitteproblem og et ordensproblem og må adresseres til andre enn skjenkestedene. Hvis folk til tross for oppfordringer ikke greier å skjerpe seg, må politiet og kommunale ordensvakter være til stede i gatene og gjøre byløvene oppmerksomme på reglene. Utestedene har sårbar økonomi og unge ansatte med liten arbeidserfaring og lav utdannelse. En ny nedstengning av utelivet vil være å rette baker for smed, det er andre enn bransjen som må skjerpe seg i dette tilfellet.

LES OGSÅ: KrF vil stenge utestedene tidligere for å hindre kø – FNB vil heller la barene servere til 03.30 (+)