KrFs mulige frelser

LEDER: Mens Venstre-leder Trine Skei Grande utfordres av Abid Raja og muligens enda flere, er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads store utfordring Knut Arild Hareide, skriver Bjørn G. Sæbø.

«Knut Arild Hareide har landet på Gardermoen», het det i en NTB-melding i går morges. Nyhetsmeldinger av denne typen forbeholdes stort sett bare fotball- eller popstjerner, og den tidligere KrF-lederens plutselige hjemkomst fra en komitéreise til Asia er tydeligvis stjernestoff.


Siv Jensen har tatt Frp ut av regjering for å redde sitt eget parti, og ut fra meningsmålingene må både KrF og Venstre gjøre noe drastisk for å overleve. De gjenlevende juniorpartiene i regjeringen ligger på politisk sotteseng med henholdsvis 3,5 og 2,7 prosent på snittmålingen Poll of polls har laget for januar. Av de politiske sakene i tiden er det fullt mulig at begge partier kan vinne litt på IS-kvinnens hjemkomst med sine barn – en sak som viser at humanitære hensyn og barns beste ikke er tomme ord. Spesielt Venstre kan muligens styrkes av en seier i avgjørelsen om hvor langt sør eller nord iskanten skal ligge, noe som får avgjørende betydning for norsk oljeboring i nord.


Mens Venstre-leder Trine Skei Grande utfordres av Abid Raja og muligens enda flere, er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads store utfordring Knut Arild Hareide. Statsminister Erna Solberg har åpenbart gitt tommelen opp for Hareide, slik at det blir opp til Ropstad og KrF-ledelsen om de vil slippe den tidligere partilederen inn i regjering. Knut Arild Hareide satset alt og tapte da han ba sitt eget parti foreta et retningsvalg høsten 2018. Hareide ville gå til venstre i retning Ap, mens KrF-flertallet ville i regjering og syntes det var greit med Frp-samarbeid.

Situasjonen er ikke akkurat skrudd tilbake til 2017 med Frp på vei ut, men et parti som ble splittet i spørsmålet om samarbeid med Siv Jensen kan nå bli forenet i samarbeid med Høyre og Venstre med Hareide som statsråd. Om ikke Hareide blir KrFs frelser, kan han i det minste bidra til å forene fløyer og dempe den kristenkonservative linjen Kjell Ingolf Ropstad legger opp til.