«Koronaofferet Ostehuset»

LEDER: Ostehusets skjebne på Domkirkeplassen er en del av den økonomiske krisen pandemien forårsaker, skriver Bjørn G. Sæbø.

Det er trist når gode bedrifter går over ende, og det er ekstra ille når årsaken er noe så uforutsigbart som en pandemi. Tirsdag ettermiddag var det Ostehuset på Domkirkeplassen som måtte henge opp lappen om at restauranten er stengt for godt. Koronakrisen og et tap på mellom 10 og 13 millioner kroner ble for tungt å bære. Forhåpentligvis greier eierne Hanne Berentzen og Tom Helge Sørensen å holde liv i ostehusene i Stavanger Øst og Jåttåvågen.

LES OGSÅ: Ostehuset stenger dørene på grunn av korona.
Ostehusets exit er mer enn historien om en populær restaurant som må stenge dørene. Det er også historien om en av Stavangers viktigste bygninger og – dessverre – konsekvensene av et delvis nedstengt samfunn. Da Ertvaag-familiens eiendomsselskap Camar skulle leie ut lokalene i den fredede Norges Bank-bygningen for to år siden, måtte listen legges høyt. Arkitekt Louis Klosters prisbelønnede bankbygning er arkitekturhistorie, bankhistorie og lokalhistorie, og ved siden av begrensningene satt av Riksantikvaren kan man ikke dra hvilken som helst hamburgersjappe inn dørene på selveste Domkirkeplassen.

LES OGSÅ: Dette tenker huseier om hva som skal skje videre.
Historien og beliggenheten ved siden av Domkirken forplikter, noe som gjør Camars beslutning om leietaker til et offentlig anliggende. Så langt har Ertvaag-familien opptrådt som kloke kjøpere og eiere av Norges Bank-bygningen, og signalene så langt tyder på at Camar kjenner sitt ansvar og sørger for å få inn en leietaker som har de samme kvalitetene som Ostehuset. Ostehusets skjebne på Domkirkeplassen er en del av den økonomiske krisen pandemien forårsaker. Vi holder oss hjemme og gjør det vi kan for å holde smitten nede, men samtidig er det en oppfordring fra både serveringsbransjen og handelsstanden om å bruke utestedene og butikkene når vi kan og hvis vi kan innenfor forsvarlige rammer. Hvis ikke kommer hverdagen etter korona til å bestå av flere kjedelige kjedebutikker og kjederestauranter.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: 14,7 millioner i gjeld