Korona-kontroll

LEDER: Erna Solberg gjør rett i å formane om at vi ikke skal krisemaksimere, samtidig som myndighetene må planlegge for de verst tenkelige tilfellene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Trykket rundt koronaviruset gikk fra stort til massivt da meldingene fra Italia om de første dødsofrene begynte å komme. Med fire smittede i Norge har alvoret gått opp for de fleste av oss. Utover ettermiddagen i går begynte også flere arbeidsgivere og arbeidsgiverorganisasjoner å sende ut meldinger om forholdsregler som bør tas.


Forhåpentligvis går det med koronoa-viruset covid-19 som det har gått med sars, mers, fugleinfluensa og svineinfluensa. Sykdommen rammer utsatte grupper av befolkningen, men vi snakker ikke om en pandemi av av typen spanskesyken – som fra 1918 til 1920 tok livet av mellom 50 og 100 millioner mennesker. Optimistene håper koronaviruset er en kraftig influensa som går over i løpet av våren, mens pessimistene framholder at en firedel av oss kan bli smittet. Erna Solberg gjør rett i å formane om at vi ikke skal krisemaksimere, samtidig som myndighetene må planlegge for de verst tenkelige tilfellene. LES OGSÅ: Personer i hjemmekarantene i hele landet etter mistanke om virussmitte

God informasjon fra troverdige kilder er en av de viktigste forholdsreglene når en sykdom det foreløpig vites lite om sprer seg så raskt fra land til land og fra person til person – selvsagt ved siden av god håndhygiene og hosting i armhulen. I Norge er Folkehelseinstituttets råd gjennomtenkte og gitt sammen med Verdens helseorganisasjon og det internasjonale nettverket som jobber med epidemier. Utenriksdepartementets reiseråd er også den autoritative kilden for folk som skal ut på reise.

Mediene gjør også klokt i å formidle faktabasert informasjon fra kilder med faglig tyngde. I sin blogg minner tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen om hvordan journalistene i fugleinfluensa-året 2003 løp rundt for å finne syke fugler. Så langt ser det ut til at mediene følger Olufsens råd om å følge fakta og ikke å lete etter vinklinger som skaper angst.