Korona-budsjettet

LEDER: For Nordtun og hennes allianse går balansegangen ut på å kutte utgifter samtidig som en Ap-dominert politikk får virke.

Kari Nessa Nordtun og hennes rødgrønne partnere rakk så vidt å sette sitt merke på 2020-budsjettet etter at de ble valgt inn. 2021-budsjettet skulle ha vært det første Stavanger-budsjettet på et kvart århundre uten Høyre-politikk, men med Ap-satsinger ispedd tydelige spor av sakene til SV, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Sp og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.

Koronakrisen kan fort føre til at det går enda ett år – kanskje flere – før flertallspartiene ser at deres politikk sildrer ut i alle de kommunale leddene. 

Budsjettprosessen er slik at kommunedirektør Per Kristian Vareide legger fram sitt forslag fredag før politikerne tar over, og siden Vareides jobb er å være bekymret på vegne av oss alle har han allerede forberedt politikerne på kutt.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

I sommer sendte han ut et notat med forslag om innsparinger for 123 millioner kroner i oppvekst og utdanning i 2021, før det baller på seg med enda nye 484 millioner til og med 2024. Det er 3 milliarder i oppvekst- og utdanningsbudsjettet og med andre ord en del å ta av, i tillegg til at flere oppgaver er lovpålagte. Vareides signaler gikk i sommer ut på at så mye som 310 millioner kroner må spares i 2021-budsjettet.

For Nordtun og hennes allianse går balansegangen ut på å kutte utgifter samtidig som en Ap-dominert politikk får virke. Å reversere reformer som gratis SFO for førsteklassinger og gratis skolemat vil være utålelige mageplask. Å erkjenne at driften må trimmes og investeringene slankes, vil derimot gi et nødvendig signal om erkjennelse av realitetene. 

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Stavanger i 2021

Da 2020-budsjettet skulle behandles i fjor ble flertallet plutselig velsignet med 180 millioner kroner ekstra i skatteinngang i november. Koronapandemiens har forårsaket økt arbeidsledighet og permitteringer – to onder som slår fort inn på skatteinntektene.

Koronaoverføringene fra staten er åpenbart ett av spenningsmomentene denne budsjetthøsten.