Debatt

Klimakamp er kvinnekamp!

KRONIKK: Klimaendringer påvirker kvinner og menn forskjellig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Toril Granly Falkenberg, styreleder Stavanger Miljøpartiet De Grønne

Nå nærmer den internasjonale kvinnedagen seg, og i år kan du vise din solidaritet til verdens kvinner ved å delta på markeringen i Stavanger. Å bekjempe klimaendringer gjennom å kutte utslipp nasjonalt og gjennom internasjonale avtaler, er med på å hjelpe verdens fattigste kvinner og barn. Miljøpartiet De Grønne er opptatt av likestilling, dette er et av fokusområdene for vårt arbeid både globalt, nasjonalt og lokalt. Uten likestilling, ingen bærekraft.

Når man snakker om klimaendringer er kanskje ikke likestilling det første vi tenker på, men disse to problemstillingene har faktisk en del med hverandre å gjøre. Klimaendringer påvirker kvinner og menn forskjellig. Ofte er det kvinner som er ansvarlige for å samle og produsere mat, og få tak i vann og brensel for matlaging og oppvarming. Klimaendringer fører til at disse oppgavene blir mer krevende.

Ekstreme værhendelser, som øker i frekvens og styrke grunnet klimaendringene, rammer verdens fattigste og de i sårbare situasjoner hardest. 70 % av verdens fattige er kvinner. Tørke, flom, skogbranner og matmangel påvirker kvinner og jenter uforholdsmessig mye.

Kvinner er ikke bare ofre, men er også viktige bidragsytere i kampen mot klimaendringene. Blant annet gjennom deres rolle innen jordbruket, som førsteinstans i kriser, og beslutningstakere i hjemmet, tilbyr kvinner verdifull innsikt og løsninger for å bedre håndtere klimaendringene. Kvinner må være med å definere behovene, diskutere løsninger og delta i beslutningene. Både nasjonalt og internasjonalt er det viktig med kvinner inn i politikken, og at begge kjønn er representert i størst mulig grad i maktforum. Dersom halvparten av befolkningen utelukkes, er muligheten for å komme med de beste løsningene betraktelig redusert.

I arbeidet med å øke kvinners representasjon er utdannelse et viktig virkemiddel. I tillegg til at utdannelse av kvinner legger et grunnlag for gode liv for jenter og kvinner, deres familier og deres samfunn, er det også et av de viktigste tiltakene for å hjelpe kvinner og familier med familieplanlegging. Kvinner med lenger skolegang har færre og sunnere barn, og styrer aktivt sin reproduktive helse. Når jenter og kvinner utdannes synker både mødre- og barnedødelighet. De er også mindre utsatt for å giftes bort som barn eller mot sin vilje. I tillegg er jordbruksarealene deres mer produktive og familiene deres er bedre fødd. Utdannelse gjør også jenter og kvinner bedre utrustet til å møte virkningene av klimaendringene. De blir mer effektive forvaltere av mat, jord, trær, og vann, selv når naturens sykluser endres. De har større kapasitet til å håndtere naturkatastrofer og ekstreme værhendelser.

I dag blir 62 millioner jenter rundt om i verden forhindret fra å realisere sin rett til utdanning grunnet årsaker knyttet til økonomi, kultur og sikkerhet. Miljøpartiet De Grønne vil styrke vårt bistandsarbeid ved å sikre kvinner utdanning, og styrke kvinners rettigheter i utviklingsland.

Miljøpartiet De Grønne er opptatt av likestilling, dette er et av fokusområdene for vårt arbeid både nasjonalt og lokalt. Vi vil jobbe for reell likestilling mellom kvinner og menn i arbeid- og familieliv.  Vi vil avskaffe ufrivillig deltid og verne om arbeidsmiljøloven og arbeide for reell lønnsutjevning til fordel for kvinnedominerte yrker. Det betyr at vi må gi like vilkår for turnusarbeid i helse- og sosialsektoren som for skiftarbeid i industrien. Vi må skape et mer inkluderende arbeidsliv, der folk får mer fritid samtidig som vi reduserer forbruksveksten og tidsklemma. Derfor vil MDG gjøre det lettere for arbeidstakere å velge kortere arbeidstid og gradvis innføre 6-timersdag.

For å begrense klimaendringene må alle bidra, og Miljøpartiet de Grønne jobber for at vi i Stavanger skal ta vår del av ansvaret for klodens klima. I forrige periode vedtok bystyret i Stavanger en ambisiøs klima- og miljøplan som blant annet innebærer at klimagassutslippene skal kuttes med 80 % innen 2030, og at vi skal bli en fossilfri kommune innen 2040. MDG var en viktig pådriver for å få disse målene med i planen.  Etter kommunevalget i fjor ble MDG en del av et nytt flertall i Stavanger kommune, der vi er en pådriver for at innbyggerne i Stavanger lettere skal kunne ta klimasmarte valg. Derfor har vi kjempet for billigere kollektivpriser, mer og tryggere sykkelveier, reduksjon av cruisetrafikken og en forpliktelse for å nå målene i klima- og miljøplanen.

Etter at FNs klimapanel i oktober 2018 kom med sin rapport om konsekvensene av klimaendringene, og hva som skal til for å nå målene fra Paris-avtalen har mange engasjert seg i klimakampen. Det siste året har det vært et stort fokus på klimaendringene i politikken, og demonstrasjoner som «skolestreik for klima» har samlet millioner av mennesker. Også under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Stavanger 8. mars er klimaendringene et av fokusområdene i år. En av hovedparolene i toget er «Klimakamp er kvinnekamp». I fjor var rekordmange med på å markere den internasjonale kvinnedagen i Byparken, og jeg håper mange blir med på å støtte opp om kvinnekampen også i år.

Kvinnekamp er ikke en særinteresse. Grønn feminisme er kampen for et inkluderende samfunn der vi tar ansvar for hverandre, både våre nærmeste, de som er langt unna, og de som kommer etter oss. Grønn likestilling handler om å stå opp i solidaritet med verdens kvinner, samtidig som vi skal kjempe for reell likestilling i Norge. Uten likestilling blir ikke verden bærekraftig. Kvinnekamp er også klimakamp!

Mer fra: Debatt