Karbonfangst kan ikke vente!

DEBATT: Karbonfangst og lagring kan bli Norges neste store eksportvare.

Av Gjertrud Marie Eide, Østensjø AUF og Emre Gjul-Jensrud, leder St. Hanshaugen AUF

Karbonfangst og lagring på Klemets­­­rud kan kutte masse utslipp, skape tusenvis av grønne arbeidsplasser og gjøre Norge verdensledende på en framtidsretta teknologi. Nå er hele prosjektet satt på pause, fordi regjeringa ikke vil prioritere det. Det er et svik mot oss ungdommer som streika for klimaet i fjor.

Nesten alt det vi i Oslo kaster i søpla, ender opp på Klemetsrud, hvor det blir brent for å gi varme til husene våre. Dette systemet er veldig bra, men det har et stort problem: det slipper ut masse klimafiendtlig karbondioksidgass. Dette kan karbonfangst og lagring løse, og da vil vi få kutta hele 14 prosent av Oslos klimagassutslipp.

Karbonfangst og lagring kan også bli Norges neste store eksportvare. På Klemetsrud har de jobba i årevis med å utvikle en teknologi vi potensielt kan eksportere til hele verden, sånn at alle får kutta utslippene sine. Prosjektet er det perfekte eksempelet på at det går an å skape arbeidsplasser og ny industri, samtidig som man kutter i utslipp. Når regjeringa er villig til å la en sånn mulighet gå fra seg, viser de nok en gang at de ikke tar klimakrisa på alvor.

Karbonfangst og lagring er tidenes mulighet til å lede an i utviklingen av en verdifull, klimavennlig teknologi. Men hvis vi skal det, må vi tørre å satse – vi kan ikke vente. Prosjektet på Klemetsrud er klart, det eneste som mangler er klarsignal fra regjeringa.

Med Arbeiderpartiet i spissen har Oslo satt seg ambisiøse klimamål. Vi er klare for å kutte 95 prosent av utslippene våre på ti år, men da trenger vi en regjering som spiller på lag, og ikke ber oss om å vente. Både klimastreikerne og industrien er helt enige om at karbonfangst er framtida. Nå må regjeringa komme på banen, så vi kan begynne å kutte utslipp.