Ja til flokkmentalitet

LEDER: De dystre utsiktene gjør at budskapet om koronaviruset må formidles tydeligere, skriver Bjørn G. Sæbø.

I helgen som var gikk spredningen av koronaviruset inn i en ny fase i Norge. Skoleklasser blir sendt i karantene, noen skoler stenges, og i Stavanger er det nå forbudt med innendørs folkeansamlinger med mer enn 500 personer til stede. Både konserter og sluttspillet i ishockey denne uken risikerer å bli avlyst. Søndag kveld kom også meldingen om at den ene av to fødeavdelinger på Stavanger universitetssjukehus måtte stenges og desinfiseres etter at en ansatt testet positivt på en korona-prøve.


Det er en selvfølge at helsemyndighetene utsettes for kritiske spørsmål om hvor godt forberedt landet egentlig er på en så smittsom epidemi. At det oppstår noen feil i prøvetakingene, at enkelte rutiner glipper er til å forstå, og når epidemien omsider er over kreves det en omfattende gjennomgang av hva som fungerte og ikke fungerte. Er det riktig å være så avhengig av import av smittevernsutstyr når vi vet at store deler av verden vil etterspørre slikt utstyr samtidig? Og gikk alarmen for seint i Helsedirektoratet og på Folkehelseinstituttet da kinesiske myndigheter meldte om at det nye viruset ikke var en ordinær sesonginfluensa? Er banker, finanssektor og næringsliv for øvrig forberedt på en lang periode som kan tørke inn aktiviteten og føre til permitteringer og konkurser?


De dystre utsiktene gjør at budskapet om koronaviruset må formidles tydeligere. De som isoleres – og det kan bli mange etter hvert – blir holdt unna befolkningen for å unngå å smitte andre, ikke fordi de nødvendigvis er så syke selv. Det myndighetene satser på er en parallell til «flokkimmunitet» som oppnås ved vaksiner. Ved å isolere korona-smittede unngår man at sykdommen sprer seg til personer i risikogruppene – som ikke tåler viruset like godt. Det er altså gode grunner for at isolasjon tas på alvor, og ikke brukes til å ta en ekstra runde på treningsstudio eller shopping. LES OGSÅ: Smittevernoverlege: flere bryter karantenen