Idrett, shorts og likestilling

LEDER: At likestilling i idretten må følges opp i praksis, er en klisjé, men helt sant, skriver Bjørn G. Sæbø.

Innimellom dukker det opp nyhetssaker som får leseren til å tro at 1950 plutselig kom tilbake. Fra det mange av oss innbiller er et likestilt Norge, dukker det stadig opp saker der forkalket tankegang står i veien for å la kvinner ha like muligheter som menn.

Mediene lager selvsagt sine saker fra arbeidslivet hele året, men mye tyder på at idretten fortjener et skarpere likestillingsblikk på seg.

For da jenter og kvinner som spiller fotball i Lillesand IL ville bytte shortsene sine med mørke varianter, møtte de motbør fra årsmøtet i klubben – som stort sett består av middelaldrende menn. De så ikke problemet ved at hvite fotballshortser blir temmelig gjennomsiktige i regnvær, noe som er ubehagelig når spillerne har menstruasjon.

Et slikt krav burde ha vært imøtekommet over bordet og uten diskusjon, for hvis det er slik at idretten skal være likestilt må alle praktiske hindringer ryddes av veien. Som hvite shorts som blir gjennomsiktige i regnvær kan være.

Etter et nasjonalt medietrykk og utspill fra kvinnelige toppspillere, ordnet det hele seg likevel i Lillesand-fotballen. Lagene med tradisjonelt blå trøyer og hvite shorts får bytte til mørke shorts, og forhåpentligvis plukkes denne lærepengen opp av andre klubber og landslag.

Styret i Sandved Idrettslag i Sandnes har allerede vært på ballen, kalt inn til ekstraordinært styremøte etter å ha mottatt meldinger fra jenter og kvinner i klubben – og bestemt at de hvite shortsene skal byttes ut. Heretter skal Sandved IL spille i helgrønt. Sandved-styret har forstått rollen sin og bør være et eksempel for andre klubber.

Det er ikke mange år siden kvinner måtte kjempe for å hoppe på ski, og ennå er det slik at verken jenter eller kvinner som spiller ishockey får lov å takle. At likestilling i idretten må følges opp i praksis, er en klisjé, men helt sant.