Høyres friskmelding

LEDER: 33,6 prosent ser ut som de valgresultatene Høyre ble vant til i Sevland- og Helgø-periodene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Etter ett år med Ap-ledet styre i Stavanger og med en koronapandemi på toppen av alle hverdagstraurigheter, skal meningsmålinger tas med flere klyper salt. I gallupen Respons Analyse har utført for Aftenbladet er det bare Høyre og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger som svinger utover feilmarginens grenser. Høyre gjør et voldsomt byks på over 10 prosentpoeng opp til 33,6 prosent fra fjorårets svake 23,1 prosent, mens FNB faller dypt fra 9,2 prosent i fjorårets valg til elendige 0,2 prosent i den ferske meningsmålingen. Dermed ville maktbalansen vært forrykket fra rødgrønn til blågulgrå side hvis gallupen hadde vært dagens valgresultat. LES OGSÅ: Det blir en ny måte å tenke på.


De to hoppene kan tyde på at Høyre er ferdig med sin rekonvalesens etter å ha fått juling for bompolitikken i fjorårsvalget, mens FNB blir oppfattet som et parti som slåss for én sak – og den er ikke fremme i velgernes pannebrask etter at rushtidsavgiften ble fjernet. 33,6 prosent ser ut som de valgresultatene Høyre ble vant til i Sevland- og Helgø-periodene. De andre partienes endringer – innenfor feilmarginene – kan hektes på nasjonale endringer. KrF og Venstre fortsetter sine kappløp mot null, mens SV, MDG, Rødt og Sp går noe fram. Høyre er også hjulpet av styringsbonusen Erna Solberg har fått av velgerne gjennom pandemien.


Ap? En marginal nedgang til 23,6 prosent – godt over det partiet har vent seg til nasjonalt – er ikke så ille. Spørsmålet er hvordan venstrealliansen skal ta igjen FNBs fall, som ville ha kostet Frode Myrhols gruppe alle seks mandatene. Ap ivrer etter å profilere barne- og familiepolitikk, og enigheten om at Kari Nessa Nordtun gjør en god jobb er tverrpolitisk. Samtidig er venstrealliansen med FNB-avhengighet svært skjør, i tillegg til at Høyre allerede har fått inn fulltreffere. Ap har skapt et næringspolitisk vakuum og flere spørsmål og få svar etter Greater Stavanger-avviklingen – som Høyre allerede har vist de vet å utnytte. LES OGSÅ: Slik vil de erstatte Greater Stavanger.