Heia staten?

LEDER: Er det en kommunal jobb å lappe krisepakker fra staten, eller å holde statlige tunneler som Rennfast åpne? spør Bjørn G. Sæbø.

I den stavangerske lokalpolitikken er det mange med og uten makt som klør i fingrene etter å gjøre som de der inne på Stortinget – å bruke mer penger. Etter at Norge ble stengt ned 12. mars gjorde regjeringen det straks klart at det ikke skulle stå på (olje) pengene. For å unngå kollaps i norsk økonomi har den borgerlige regjeringen kjørt knallhard motkonjunktur etter oppskrift av sosialdemokratenes økonomiguru John Maynard Keynes. I land etter land går statene inn med penger for å unngå at markedene dør. Dessverre kan ikke kommunene gjøre det samme.


Riktig nok har flertallspartiene gjort et lite innhogg i det 900 millioner kroner store disposisjonsfondet til Stavanger kommune og gått inn med støtte til gode formål, men som mandagens kommunestyremøte viste vil flere politikere bruke kommunale penger til statlige oppgaver. Fast stasjonert redningsbil på Sokn for å unngå køer i Rennfast, bør etter Venstres mening være en kommunal oppgave – til tross for at E39 tilhører staten og drives av Statens vegvesen. Flere har også pekt i retning Bergen, der kulturlivet har fått en krisepakke på 40 millioner, blant annet for å kompensere for bortfall av egen inntekt blant kulturarbeidere.


Er det en kommunal jobb å lappe krisepakker fra staten, eller å holde statlige tunneler som Rennfast åpne? Nei-et må begrunnes med at staten har et oljefond på 10.000 milliarder i tillegg til et vell av inntekter. En kommunes mulighet til å bestemme inntekter er begrenset til eiendomsskatt, ellers er kommunene prisgitte statlige overføringer. Kommunene må også gjennomføre det som kommer av påfunn fra staten, stort sett aldri uten fullfinansiering. Siden kommuner som Stavanger lever på statens nåde, bør lokalpolitikerne holde seg til lokalpolitiske oppgaver.

Venstre kan jo heller be noen opposisjonskamerater om å få telefonnummeret til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), siden det er hans jobb å sørge for et åpent Rennfast.