Fikk for pelsen

LEDER: Frp har fått mye og fortjent pepper etter exiten fra regjering, men partiet skal ha ros for jobben de har gjort for å rette opp uretten mot pelsdyrbøndene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Behandlingen av pelsdyrnæringen har vært et selsomt skue. Selv om de faglige rådene fra Veterinærinstituttet, Veterinærforeningen og Rådet for styreetikk har vært klare på at styrt avvikling er det rette, har regjeringen og Stortinget opptrådt klønete og til dels uten nok hensyn til de menneskelige sidene ved en avvikling.

Heldigvis ser det ut til at løsningen Frp og regjeringen fant fram til tirsdag formiddag – med støtte fra opposisjonen i Stortinget – kommer næringen i møte. Regjeringen legger prinsippene for ekspropriering til grunn, hvilket på vanlig norsk forhåpentligvis innebærer at pelsdyrbøndene som må legge ned, får erstatning. Hvert bruk skal takseres, det vil bli gitt individuelle vurderinger og kompensasjonen skal dekke faktiske utgifter og inntektstap. Frp har fått mye og fortjent pepper etter exiten fra regjering, men partiet skal ha ros for jobben de har gjort for å rette opp uretten mot pelsdyrbøndene.

LES OGSÅ: Pelsdyr-avviklingen

Diverse politikere bør ta en realitetssjekk i bakkant av striden om pelsdyr. All politikk har konsekvenser og en prislapp, og som denne saken viser har det en kostnad også når regjeringskåte politikere sitter i forhandlinger og skal skru sammen en politisk plattform mellom flere partier. Det var nok lett å si ja til Venstres krav om nedleggelse av pelsdyrnæringen da forhandlingene pågikk på Jeløya i januar 2018, men de kritiske spørsmålene om menneskelige og økonomiske kostnader ble ikke stilt. Når nedleggelse ble målet bare ett år etter at Stortinget hadde gitt positive signaler til næringen, er det sannelig ikke rart at opprøret kom.

LES OGSÅ: Kan sitte igjen med 100.000 for livsverket

150 pelsdyrbønder – mange av dem holder til på Jæren – kan ende opp med å få 1,5 milliarder kroner. Det er riktig å avvikle næringen, men når noe så drastisk skjer må samfunnet unngå å skape gjeldsofre av pelsdyrbøndene.