Ferie som dugnad

LEDER: Vi må legge bånd på oss, ta sommerferien i Norge, følge smittevernreglene og heller drømme om hvor fantastisk Spania-ferien kan bli i 2021, skriver Bjørn G. Sæbø.

Regjeringens nye reiseråd åpner for at nordmenn fra og med onsdag i neste uke kan reise til flere europeiske land på ferie. Fredag kommer regjeringen med presisering av reiserådene, men på forrige pressekonferanse ble Tyskland flagget som et «grønt» land å reise til, Portugal var «rødt» og Spania var fremdeles i gråsonen fordi situasjonen der ikke var avklart. Reiser du til land som er markert med grønt på regjeringens reisekart, unngår du karantene ved retur. Rødt innebærer karantene ved hjemkomst. LES OGSÅ: Grønt lys for Europa-ferie, men bare til land med lav smitte.


Mange i Stavanger-området har sommerhus i Spania og kjenner selvsagt kriblingen etter å komme seg av gårde til sitt favorittferieland. Det er forståelig, og fra 2. juli åpnet da også spanjolene grensene for turister som kommer fra Schengen-land. Spania-drømmer til tross; hvis det er en sommer vi bør reise minst mulig så er det sommeren 2020. Koronaviruset kom til Rogaland i begynnelsen av mars med folk som hadde vært skiturister i Østerrike i vinterferien, og en eventuell neste bølge vil ganske sikkert følge med fra et turistreisemål. Det siste registrerte koronatilfellet i Stavanger kom da også med en person som hadde vært på et europeisk reisemål.


Sommervarme, sammenstimlinger av folk på barer, restauranter og strender, kan sammen med en mer likegyldig holdning til smittevernreglene føre til oppblomstring av smitte og det som smittevernekspertene omtaler som «bølge to». I en norsk sammenheng kan det være mulig å spore personer som har vært i nærheten av en koronasmittet, men hvis smitte fra utenlandsferier importeres er vi ganske raskt tilbake til de ukontrollerte tilstandene som førte til nedstengningen 12. mars. Koronadugnaden må fortsette gjennom sommeren.