Får politikerne lønn som fortjent?

DEBATT: Alle som har påtatt seg et politisk verv må vokte seg for å snakke ned politisk arbeid, skriver Hard Olav Bastiansen, medlem av Eiganes og Våland kommunedelsutvalg, H.

Av Hard Olav Bastiansen, medlem av Eiganes og Våland kommunedelsutvalg, H

Da Rogalands Avis slo opp at Stavangers ordfører – Kari Nessa Nordtun – er en av landets best betalte ordførere, blåste Mímir Kristjánsson kraftig i luren overfor sin posisjonspartner. Vanligvis er utblåsningene forbeholdt politiske motstandere, men denne gangen var kritikken rettet mot egen leir. Kristjánsson mente at lønnen er uttrykk for et systemproblem og som revolusjonær veteran er det jo hans oppgave å bekjempe systemet. 

Jeg tror ikke at Mímir Kristjánsson sine revolusjonære idealer fører til noen systemendring. Han har jo selv valgt å bli en del av systemet han er kritisk til og ønsker til og med å komme på Stortinget. Uttalelsene er likevel uheldige, fordi de bidrar til å mistenkeliggjøre politikere og politisk arbeid. Mistenksomhet ikke bare overfor heltidspolitikerne, men som en konsekvens også dem som bruker fritiden på politisk arbeid. 

Alle som har påtatt seg et politisk verv må vokte seg for å snakke ned politisk arbeid. Det vil undergrave respekten for det politiske systemet. Undervurderer vi vår egen innsats – enten det er i kommunestyre eller kommunedelsutvalg – kan vi ikke forvente at befolkningen skal vurdere den høyere.

Forutsetningen for et velfungerende demokrati er engasjerte borgere. De som har sagt ja til å ta et politisk verv er ombudsmenn som skal utføre en jobb på vegne av kommunens innbyggere – og derfor må det også honoreres. Et betalt verv innebærer et ansvar om å forplikte seg til å gjøre en grundig jobb og fullføre det du har lovt dem som stemte på deg. 

Mímir Kristjánsson burde heller rettet skytset mot lederen av et annet av partiene i sin egen koalisjon. Ved å kare til seg mesteparten av den støtten partiet får, ble vedkommende en av de best betalte politikerne i hele landet. De øvrige politikerne i Stavanger får den lønnen de fortjener – også ordføreren, som i praksis er arbeidende styreformann i en organisasjon med 11.000 ansatte. Ikke mange sitter med et like stort ansvar.

LES OGSÅ: Champs Sportsbar fikk hjelp av politiet til å håndtere kaotisk kø