«Fakta» om bilbranner

LEDER: Ikke uventet ble parkeringshallbrannen på flyplassen forvridd til en het debatt om elbiler, skriver Bjørn G. Sæbø

Brannen på parkeringshuset på Stavanger lufthavn har gitt Avinor, andre eiere av parkeringshus og brannetatene noen nyttige påminnelser. Det trengs åpenbart sprinkleranlegg også for parkeringshus over bakken, og brann- og redningstjenesten må settes opp med utstyr som gjør at de kan kjøre inn i anleggene.

Sola-brannen var ikke bare en HMS-lærepenge, men bør også være til ettertanke for alle som deltar i offentlig debatt. Det burde ha vært overflødig å nevne at fakta er fakta, men i en tid der nyhetsdekningen så å si er live og de alternative sannhetene hagler, blir til og med en brann polariserende. Ikke uventet ble parkeringshallbrannen på flyplassen forvridd til en het debatt om elbiler.

I diverse grupper er det en oppfatning at subsidierte elbiler i seg selv er et angrep på friheten til å kjøre sin fossilbil som man vil, og i den type ordskifter er det et «faktum» at biler med batteri er brannfarligere enn biler med bensin eller diesel på tanken.

LES OGSÅ: Dokumenterer brannåstedet ved hjelp av en mekanisk bil med kamera


Det som først var en uttalelse fra politiet om et tips fra en privatperson om at brannen på tirsdag startet i en elbil – meldingen var selvsagt ubekreftet – ble raskt etablert som «fakta». «Nyheten» ble ifølge Faktisk.no spredt via Facebook-grupper som misliker klimaaktivister og MDG, det høyreradikale danske partiet Nye Borgerlige og slått opp i danske BT som at brannen startet i en elbil.

Nettavisen hadde også tittelen «Flytrafikken stanses på grunn av kraftig elbil-brann». Dette ble senere endret til det korrekte, nemlig at en dieselbil startet brannen.

Det faktiske forholdet er at elbiler ifølge Oslo brann- og redningsetat ikke tar oftere fyr enn fossilbiler, noe som støttes av Rise Fire Research. Problemet er at elbilbranner kan være vanskeligere å slokke.

Brannen på Sola gir flere lærepenger. Noen av dem er at bilbranner er polariserende, og at noen redaktørstyrte medier lar seg lure hvis de ikke tar faktajobben sin alvorlig.