Equinor i Australia

LEDER: I et så hett politisk klima som det australske kan det være smart av Equinor å unngå provokasjoner.

Surfere og miljøaktivister i Australia fikk seg omsider en opptur i det hardt prøvede landet. Equinor har meldt til australske myndigheter at Stavanger-selskapet skrinlegger planene om å prøvebore i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia. Meldingen kommer til tross for at Equinor før jul fikk grønt lys for miljøplanen sin der det ble bekreftet at selskapet er i stand til å gjennomføre sikre operasjoner i området, men leteboringen stoppes altså fordi «muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig», som det heter i selskapets pressemelding. LES OGSÅ: Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor


Miljøinteresser har kjempet hardt for å holde oljeselskapene unna The Great Australian Bight, og landsjef Jone Stangeland i Equinor bekrefter overfor VG at selskapet har møtt både motstandere og tilhengere av prosjektet. Planene om leteboring har ført til store demonstrasjoner både i Australia og i Oslo. Dermed er Equinor det tredje store oljeselskapet som dropper boreplanene i The Great Australian Bight etter BP og Chevron. Og selv om grunnene til å stoppe planene om leteboring er aldri så kommersielle, er det nok taktisk klokt av Equinor å ligge litt lavt i det australske terrenget.


Klimadebatten er betraktelig tøffere i Australia enn andre steder – ikke minst oppildnet av en konservativ regjering. Etter at 100.000 kvadratkilometer av landet ble svidd av, 28 personer omkom og 2000 hjem brant ned til grunnen i vinterens skogbranner, er klima- og miljødebatten forsiktig sagt polarisert. Den ofte klimafornektende regjeringen har møtt stor motstand i de brannherjede områdene, og statsminister Scott Morrison ble anklaget for ikke å ta katastrofen på alvor. I et så hett politisk klima som det australske kan det være smart av Equinor å unngå provokasjoner. Selv om selskapet ikke trekker seg ut av Australia, ville prøveboring i et sårbart og omtalt område også gitt grunn til å stille spørsmål ved Equinorsk planer om å kutte klimagassutslipp.