Det siste Rogaland trenger er Støres skatter

DEBATT: For Høyre er det viktig å behandle folks hardt tjente penger med respekt.

Av: Aleksander Stokkebø, medlem av Stortingets finanskomite, Høyre

og Margret Hagerup, medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomite, Høyre

Én uke tok det før Ap avlyste sitt eget løfte om maks 7 milliarder i økte skatter. Nå dropper de makstaket og bekrefter at det ikke finnes en grense for hvor mye de vil øke skattene.  

Det er kjent at Ap mangler 26 milliarder på å betale for valgløftene de har kommet med siden 2017. Derfor var vi mange som stusset da de i forrige uke hevdet de «bare» ville øke skattene med syv, selv om også det ville vært heftig midt i en pandemi. 

Denne uken har Støres kumpaner i SV, Rødt og MDG vist kortene. De mener skattene må økes med 18, 30 og 32,5 milliarder etter valget. Det er mulig det gjorde det lettere for Støres Arbeiderparti å selv slippe alle hemninger. Da de tirsdag ble avkrevd svar fra en våken journalist i Aftenposten, smalt bomben: «Støre har ikke maksgrense for skattenivået etter 2021». 

DEBATT: Breaking: Erna Solberg nektar å gje frå seg makta

Før valget i 2017 ville Ap øke skattene med 15 milliarder. Etter valget konkluderte Youngstorget med at det hadde ødelagt valgkampen. Så sluttet Ap å snakke om skatt en stund. I høst prøver de igjen, men etter én uke vingler de. En uke hvor de har fått ris fra Rødt og SV for at syv milliarder mer i skatt er for lite, og fra oss i Høyre for at syv milliarder mer i skatt på norske jobber er feil politikk når folk i hele Norge opplever økonomisk unntakstilstand. Vi kan trygt slå fast at Støre lar kreftene til venstre vinne. 

Norge er som alle vet midt i en pandemi. Titusenvis er permittert, og enda flere er urolig for jobben sin. Hver tiende bedrift sier de frykter konkurs på grunn av koronaviruset. Det burde være selvsagt at det siste norske jobber og de som skaper jobbene trenger, er et ekstra skattekrav fra Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Før pandemien ble fire av fem jobber i Norge skapt i det private næringslivet. Det er grunnlaget for all vekst og aktivitet. Det vet vi rogalendinger bedre enn de fleste.  

Høyre vil at de familiedrevne hotellene i Ryfylke og at de som eier en butikk eller en frisørsalong heller skal bruke oppsparte midler på å hente permitterte tilbake på jobb, enn på å betale Støres skatter. Vi vil at entreprenører på Jæren og Haugalandet og byggfirmaer i Dalane skal ansette flere, heller enn å bruke de få pengene de har, på skatteøkninger. Alle kan vi ikke jobbe på kontorer i offentlig sektor. Det er ikke bærekraftig. Verdier må skapes, før de deles. 

DEBATT: Det jeg lurer på er hvorfor ikke de kjekke folkene på vestre platå ikke kan sidestilles med de på Gausel?

Det er derfor Høyre vil lette formuesskatten på såkalt arbeidende kapital. Fordi arbeidende kapital er maskiner, verktøy, frisørstoler, hotellsenger, ja kort sagt: Folks jobber. Dette pleide også Arbeiderpartiet å være opptatt av. 
De neste årene blir ingen dans på roser for norske jobber. Vi trenger at alle blir opptatt av det igjen. Også Støre og Tajik. 

For Høyre er det viktig å behandle folks hardt tjente penger med respekt. Å få mest mulig ut av hver krone staten tar inn. Med Erna som statsminister har vi gitt mer valgfrihet, redusert helsekøene, satset tungt på kunnskap i skolen og bygget mer vei og jernbane enn Ap og Sp drømte om. Alt dette samtidig som vi lar norske arbeidstakere, pensjonister, barnefamilier – men også de som skaper jobber, få beholde mer av sine egne penger. Resultatet av politikken var at arbeidsledigheten før koronakrisen var rekordlav i Norge.  

Støres skatteregning og større stat er det siste vi trenger skal vi få veksten og optimismen tilbake på topp, på andre siden av koronakrisen. Dit kommer vi med Erna Solberg – ikke med Støre.