Debatt

Det digitale klasseskillet

DEBATT: – De barna som vil klare seg best i framtida er nok fortsatt dem som leser bøker, skriver Mímir Kristjánsson.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Mímir Kristjánsson , Rødt

Høyres Nina Ørnes er ikke fornøyd med flertallspartienes vedtak om å vente til barna blir 9–10 år gamle før skolen tvinger dem til å ta med en chromebook hjem hver dag. Flertallspartienes skolegrep gir ifølge Ørnes «økte forskjeller», fordi ikke alle barn har tilgang på PC hjemme.

Det er hyggelig å høre at også Høyre-folk bekymrer seg for økte forskjeller. Men årsaken til at ulikhetene i Norge øker er neppe manko på antall skjermtimer for de minste. Flertallspartienes mye omtalte, men svært populære, chromebook-vedtak går ut på at Stavanger-elevene ikke får utdelt hver sin personlige PC før de begynner i 5. klasse. Chromebooks kan selvfølgelig brukes i undervisningen også før dette, men skal ikke sendes med elevene hjem. Sagt enkelt: Alle elever har fortsatt chromebook på skolen, men de vente til de er ti år før de får en med hjem fra kommunen.

Ørnes tror vi har kuttet ut chromebooken for de minste for å spare penger. Det har vi ikke. Vi har kuttet ut chromebooken for de minste for å spare barn og foreldre for enda mer skjermtid hjemme. Dersom kommunen deler ut chromebooks til barn ned i fem års alder blir det helt umulig for en familie å praktisere noen som helst form for regler for skjermbruk i hjemmet. Det er oppsiktsvekkende at et parti som Høyre, som ellers snakker så fint om grenser for politikk og familiens betydning i samfunnet, plutselig mener at det er kommunen som skal bestemme om hvert enkelt hjem med en 6-åring i også må inneholde en chromebook.

Skal vi snakke om klasseforskjeller, kan det være verdt å gjøre Ørnes oppmerksom på at foreldrene i Stavanger-skolen har stått økonomisk ansvarlig for PC-ene som deres barn får i skolen, så lenge disse blir ødelagt med vilje eller «eleven har handlet uansvarlig». Sjansen for at en syv- eller åtteåring handler uansvarlig og ødelegger en PC er absolutt til stede, og i en familie med dårlig råd og er det neppe en velkommen utgift å måtte erstatte en chromebook du aldri har bedt om å få.

Jeg er totalt ubekymret for at den oppvoksende generasjon ikke vil ha nok digital kompetanse. Tvert imot bekymrer jeg meg for om barn som vokser opp i dag får de nødvendige kunnskaper innenfor språk, realfag, historie og samfunnsfag. Satt på spissen er jeg mer redd for at neste generasjon skal tro at en saga er en del av dataspillet «Elder Scrolls» enn at den oppvoksende generasjon skal være for få timer foran skjermen.

Jeg kan gi Ørnes rett i at vi kan få et digitalt klasseskille i Norge framover. Men det vil neppe gå mellom de som har PC hjemme og dem som ikke har det. Snarere vil det gå mellom dem som har hatt foreldre som har hatt tid og krefter nok til å sette grenser for skjermbruken, og dem som litt for ofte har brukt skjermen som barnevakt. De barna som vil klare seg best i framtida er nok fortsatt dem som leser bøker, ikke de som er flest timer på mobilen. Det skulle man tro det såkalte kunnskapspartiet Høyre også mente.

Mer fra: Debatt