Den røde IKT-fare?

LEDER: Det er et innslag av sparing i dette budsjettforslaget også, men at Chromebook-ordningen skal evalueres er også omtalt i den plattformen flertallspartiene gikk til valg på, skriver Bjørn G. Sæbø.

Det første Stavanger-budsjettet på 24 år som ikke har hatt Høyre-stempelet på seg, har som ventet fått medfart. Kritikken preges – ikke overraskende – av at verken kultur, idrett eller eldre får nok. Samtidig kritiseres flertallspartiene for at de ikke kutter nok, slik at det er en risiko for at Stavanger nærmer seg ROBEKs svarteliste når denne valgperioden rundes av. En del av kritikken er fortjent, andre deler av kritikken overser at et nytt flertall med Ap i førersetet vil føre en annerledes politikk enn det gamle flertallet med Høyre i førersetet. Noe av det mest spesielle er opposisjonens stormangrep mot å la første- til fjerdeklassingene ikke ha egen Chromebook tilgjengelig. I stedet skal de yngste elevene ha tilgang til klassesett med den skybaserte PC-en som læreren henter ved behov. LES OGSÅ: Derfor reduserer de antall Chromebook på småtrinnene


Det er et innslag av sparing i dette budsjettforslaget også, men at Chromebook-ordningen skal evalueres er også omtalt i den plattformen flertallspartiene gikk til valg på. At de styrende politikerne vil ha en vurdering av negative og positive effekter ved bruken av IKT blant de yngste barna, er med andre ord et standpunkt som velgerne har sagt ja til med stemmene sine.


Chromebook-forslaget i tillegg til forbudet mot mobilbruk som detaljstyring er nokså søkte argumenter. Debatten om «digital detox» og skjermtid har gått noen år, og det er neppe uten grunn at den tidligere produktsjefen i Google, Tristan Harris og tidligere Apple-sjef Tony Fadell, har tatt til orde for å redusere skjermbruk.

Mobilforbud på skolene er heller ikke noe rådhusets røde finner på fordi detaljstyring er så kjekt – de har blant annet latt seg inspirere av Frankrikes president Emmanuel Macron som hadde mobilforbud som valgkampsak. IKT i skolen er også for ferskt til at forskningen er oppdatert på de yngste elevenes Chromebook-bruk og totale skjermtid. Derfor er også opposisjonens ensidige fordømmelse av Chromebook-forslaget nokså overilt. LES OGSÅ: Idretten samlet seg i protest mot flertallspartiene