Cybersvindlerne

LEDER: Årvåkenheten til alle ansatte i både privat næringsliv og offentlige virksomheter må opp mange hakk. Datasikkerhet er for viktig til å bli overlatt til IT-avdelingene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Mens den «analoge» vinningskriminaliteten har gått ned med 20 prosent, har cyberbedrageriene økt med 30 prosent. Cybersvindel eller cyberbedrageri er betegnelser på hvordan kriminelle lurer penger fra en bedrift via forfalskede fakturaer eller fiktive mailer fra en overordnet som ber om penger. Sistnevnte omtales gjerne som direktørsvindel – en form som utgjør 10 prosent av de anmeldte cyberbedrageriene i Norge. Som Sør-Vest politidistrikt påpekte overfor RA i går er metodene blitt stadig mer sofistikerte. 

Det er grunn til å tro at Stavanger-regionen og Rogaland med sitt mangfoldige og internasjonaliserte næringsliv, er ekstra utsatt for cybersvindel. De siste årene er de fleste medarbeidere i private bedrifter blitt drillet til kritiske vurderinger av fakturaer og e-poster. Regninger dobbelt- og trippeltsjekkes gjerne før de attesteres og går til betaling, mens mailer skrevet på dårlig norsk havner raskt i de digitale bossdunkene.

Slik har det gjerne vært før, men ifølge politiinspektør Sturle Smith og rådgiver og næringslivskontakt Kyrre Lindanger er svindlerne blitt langt mer sofistikerte. Der det før ble skrevet mailer på dårlig norsk, blir bedriftene nøye studert og nøkkelmedarbeideres aktivitet på sosiale medier kartlagt før svindlerne slår til. Svake passord knekkes ved hjelp av algoritmer og spesiallagde programmer, før de jobber seg oppover i bedriften. I vår region er det kjent at Oljedirektoratet i november ifølge Teknisk Ukeblad betalte ut 17,6 millioner kroner til svindlere som utga seg for å være et amerikansk selskap. I fjor ble et energiselskap i regionen svindlet for 150 millioner, ifølge Aftenbladet.

Årvåkenheten til alle ansatte i både privat næringsliv og offentlige virksomheter må opp mange hakk. Datasikkerhet er for viktig til å bli overlatt til IT-avdelingene.

LES OGSÅ: Slik opererer cybersvindlere mot bedrifter i Stavanger-regionen