Leder

Brubyggeren Kolberg

LEDER: Å sidestille Rødts negative syn på EØS med høyrekrefter i Europa og med Trump, er flåsete av Martin Kolberg, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Når Martin Kolberg snakker, bør det politisk interesserte Norge lytte. Som partisekretær viste veteranen sin sans for strategi da han skulle starte gjenoppbyggingen etter katastrofevalget i 2001 – det dårligste for Ap siden krigen. «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» ble Kolbergs mantra. Ap måtte styrke ideologien, røttene og alliansene. Nå prøver Martin Kolberg på ny å vise retning for et Ap som sliter med å forstå sin tid, og som slites mellom motstridende interesser innenfor felt som miljøpolitikk, olje og gass og EØS. LES OGSÅ: Jo før vi erkjenner at miljøbevegelsen er en folkebevegelse jo bedre

Kolberg har sett at Ap mangler grep om miljøbevegelsen og åpner i et intervju med Dagsavisen for et samarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG). Innenfor enkelte deler av sosialdemokratiet omtales MDG med fnys og forakt, og Fellesforbundets Jørn Eggum har anklaget dem for å føre en «dustete politikk». En avvisning av MDG vil være å snu ryggen til et voksende miljøopprør, og partiet har ved noen anledninger sett hva som skjer når folkelige strømninger går utenom Ap. Evnen til å forstå sin tid og snekre aktuell politikk i en skiftende hverdag, pleide å være Aps credo. Men der Kolberg er åpen overfor MDG, smeller han døren igjen mot Rødt.

Å sidestille Rødts negative syn på EØS med høyrekrefter i Europa og med Trump, er flåsete av Martin Kolberg. Ap- og LO-toppene og mange med dem pustet lettet ut etter Fellesforbundets positive vedtak denne uken, men det vil være skivebom å la synet på EØS definere samarbeidet med Rødt. Da smeller Kolberg igjen overfor SV og Sp også – to partier Ap har trengt og trenger i et nytt rødgrønt samarbeid. Martin Kolberg og andre strateger må bruke de to neste årene på å finne fram til en politikk som forener klimasatsing med en industripolitikk som tar oppi seg at Norge vil være en olje- og gassnasjon i noen år til.

Mer fra: Leder