Bjarne Berntsen-faktoren

LEDER: En nøktern, men visjonær ledelse, lokal forankring, godt humør og åpenhet har vært medvirkende til blå suksess, men fremst står en sosialdemokrat i AFP-alder fra Figgen, skriver Bjørn G. Sæbø.

To år og én dag etter ferden ut av det gode selskap i norsk fotball, er Viking tilbake i toppen igjen. For første gang siden 2001 er Viking i cupfinalen, og for første gang på over ti år begynner Stavanger-folk å få troen på fotballsuksess. LES OGSÅ: Cupfinalen 1979 - Viking ligger under. Så få de straffe. Bjarne Berntsen går frem.


Et lag bestående av en gjeng fra Våland, Lassa, Tjensvoll og Hundvåg iblandet en trønder og noen tøffe karer fra Balkan, har gjenreist en klubb som sto i reell fare for å gå konkurs. I en tid der pengejaget har tatt vekk mye av sjarmen med fotballen, har Vikings gjenreising skjedd med hjelp av knappe økonomiske midler, men med desto mer fagkunnskap og jordnærhet. Sønnen til en gammel keeperhelt ble hentet hjem igjen fra Bærum for lommerusk, sønnen til en tidligere venstreback ble plukket opp fra egne rekker, og rundt omkring fra Vestlandet ble spillere som i beste fall var talenter i 1. divisjon gitt mørkeblå drakter. De hadde ferdighetene og holdningene som skulle til, flere av dem hadde til og med den rette dialekten.

For å bli en stabil toppklubb med økonomi god nok til å ta opp kampen mot Molde og Rosenborg, har Viking noen kjente valg. Klubben kan satse på salg av spillere til en pris som fyller opp kassen, gjerne kombinert med innbringende spill i Europa, noen som fort kan bli aktuelt neste år. Alternativt kan Viking håpe på mer penger inn fra eksisterende og nye eiere – av sistnevnte kategori skal et indisk konsortium være aktuelt.


Viking bør skynde seg sakte og ta seg tid til å analysere suksessfaktorene. En nøktern, men visjonær ledelse, lokal forankring, godt humør og åpenhet har vært medvirkende til blå suksess, men fremst står en sosialdemokrat i AFP-alder fra Figgen. Strategien som har fått virke under Bjarne Berntsen er tuftet på faglig innsikt og nøkternhet – egenskaper som verken kan kjøpes for norske kroner eller indiske rupi. LES OGSÅ: I fire år har jeg sagt at drømmen lever. Nå gikk den i oppfyllelse.