Amerikansk mareritt

LEDER: Politikk er å sørge for at også de som ikke fikk flertall høres – noe som også er et prinsipp norske politikere oftere må ta innover seg, skriver Bjørn G. Sæbø.

Fremdeles gjenstår det stemmer å telle etter presidentvalget i USA, og antakelig er det først fredag opptellingen i den viktige vippestaten Pennsylvania blir ferdig. I skrivende stund ligger Joe Biden best an til å bli president, men uansett utfall trenger USA en politisk ledelse som makter å forsone landet med seg selv.

Ulikt Norge og en del andre europeiske land er det amerikanske valgsystemet basert på at vinneren tar alt. Valgseier i en delstat – ofte bare med noen tusen stemmer i forskjell blant mange millioner velgere – gjør at taperen sitter igjen med ingenting. Når valgsystemet i USA også favoriserer geografi foran demografi – stemmer i distrikter veier mer enn stemmer i sentrale strøk – er de innebygde skjevhetene ekstreme. USAs har sine «checks and balances» der statsmaktene kontrollerer hverandre, i tillegg er de demokratiske tradisjonene sterke. Likevel har systemet svakheter nok til å bli utfordret av en autoritær leder som Donald Trump.

Til og med valget undergraves av den sittende presidenten, som truer med å bruke den føderale høyesteretten mot delstatene som håndterer opptellingen etter egne lover. Det er også grunn til å frykte at den fredelige maktovertakelsen – ett av de sikreste kjennetegnene til et demokrati – kanskje ikke blir fredelig likevel.

LES OGSÅ: Siste nytt om valget i USA

Joe Biden er kanskje den demokratiske politikeren som har vært flinkest til å kommunisere med republikanske representanter de siste tiårene, og Biden har vært tidlig ute med å signalisere at han også vil ta med republikanere inn i regjeringen hvis opptellingen går hans vei. Bidens kompromissvilje og empati er nødvendig for å gjøre slutt på det amerikanske marerittet der vinnere dyrkes, «tapere» hånes og motsetninger applauderes. Politikk er å sørge for at også de som ikke fikk flertall høres – noe som også er et prinsipp norske politikere oftere må ta innover seg.

LES OGSÅ: Nerver i høyspenn etter sjokknatt