Abid Raja og idretten

LEDER: De fire kommunene på Nord-Jæren bør bygge flere idrettsanlegg etter malen som er lagt gjennom Folkehallene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Abid Raja (V) kaster ikke bort tiden som kulturminister. Torsdag var Raja i Sandneshallen for å sjekke forholdene fri-idretten i regionen har fått. I går besøkte kulturministeren Sørmarka Arena og fikk testet både lengdeløpere og klatrevegg før han avsluttet med et besøk på velodromen som snart åpner i Sola. Forhåpentligvis har Abid Raja lært at måten Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg bygger anlegg for å møte behovene til skøyteløpere, syklister, friidrettsutøvere og fotballspillere er så god at den bør tas blåkopi av.

De siste årene har regionalt samarbeid skrantet på Nord-Jæren, og måten vi håndterer kollektivtransport på har innimellom vært deprimerende. Folkehallene er derimot tuftet på den samme interkommunale samarbeidstankegangen som i sin tid lå bak etableringen av Lyse og IVAR. Hver for seg er kommunene for små til å ta de største løftene, men sammen har det vært mulig å reise anlegg som Sørmarka Arena, Sandneshallen, Randaberg Arena og nå Sola Arena. 

Mot alle odds har Bergen fostret skøytestjerner de siste årene, men Norges nest største by har ikke fått til å bygge skøytehall. I stedet valfarter skøyteeliten til Stavanger, hvor vi er i ferd med å få opp det store håpet Peder Kongshaug. I Sandnes har løperstjernene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen en hel del å takke friidrettshallen for, og i samme hall kunne kulturminister Raja se hvordan løpermiljøet i regionen blomstrer i fotsporene til Lura-familien. 

De fire kommunene på Nord-Jæren bør bygge flere idrettsanlegg etter malen som er lagt gjennom Folkehallene. Mens planene om et femtimetersbasseng med eller uten vannlekemuligheter har sprettet fram og tilbake de siste årene, bør politikerne lete fram til det som er den ubestridte suksessformelen for idrettsanlegg i regionen. Nemlig et interkommunalt svømmeanlegg.