«Å hoppe etter Eldar Sætre»

LEDER: Skifte av konsernsjef i Equinor går aldri stille og rolig for seg – til det er Forus-selskapet for stort og viktig, skriver Bjørn G. Sæbø.

Skifte av konsernsjef i Equinor går aldri stille og rolig for seg – til det er Forus-selskapet for stort og viktig. Da Eldar Sætre overlot kontoret sitt til Anders Opedal under stort presseoppbud mandag, markerte det mer enn overgangen mellom en traust sunnmøring og en arbeidsom saudabu.

LES OGSÅ: Ga kontoret sitt til Anders Opedal.
Tronskiftet på Forus har vært pakket inn i klare meldinger om strategiske valg som peker ut Equinors glidende overgang fra olje og gass til fornybar. I den ferske kvartalsrapporten skriver selskapet ned verdier for 27,4 milliarder kroner fordi det er utsikter til lavere oljepriser de kommende tiårene. Dermed kommer Equinor etter Shell, Total og Eni, som ifølge E24 har skrevet ned sine verdier med henholdsvis 16,8 milliarder dollar, 8,1 milliarder dollar og 2,8 milliarder euro. I løpet av sine siste dager som Equinor-sjef sørget Sætre for at selskapet går ut med en forventet oljepris på 65 dollar fatet i 2025, 64 dollar fatet i 2040 og under 60 dollar fra 2050. Til sammenligning antar Det internasjonale energibyrået (IEA) at prisen for et fat olje vil være på 57 dollar fatet i 2025.

LES OGSÅ: Stortinget åpner høringen om Equinor.

Forventningene om framtidig oljepris spiller selvsagt en svært viktig rolle for framtidige investeringer.
Den andre klare meldingen fra Forus kom bare timer før Opedal rykket inn på sitt nye kontor mandag. I en pressemelding het det at Equinor skal bli klimanøytralt innen 2050, noe Opedal forklarer med at selskapet «skal fjerne like mye utslipp i 2050 som våre produkter slipper ut når de er i bruk». Oljebransjen kritiseres ofte for grønnvasking når den relativt rene norske utvinningen framheves, men der det underkommuniseres at 90 prosent av utslippene kommer fra raffinering, andre former for foredling og forbrenning.


Hvis den nye konsernsjefen greier å knekke utslippskoden, fortsette satsingen på havvind og bidra til karbonfangst- og lagring, ja da skal det bli vanskelig å hoppe etter Opedal.