Debatt

Et spill for galleriet

DEBATT: Når man følger den politiske klimadebatten om dagen så er det ikke enkelt å bli klok på hva de ulike partiene kan enes om i klimadebatten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Hilde Karlsen, Stavanger Høyre

Da Rødt på sitt landsmøte besluttet å fjerne formuleringen om en sluttdato for olje og gass innen 2030, så feires det av enkelte i Rødt som en seier. Mímir Kristjánsson uttaler «at en fjerning av oljesluttdatoen er viktig for Rødts troverdighet som industriparti». Det han unnlater å feire er at Rødt i praksis har besluttet er en sluttdato for avvikling av olje og gass i 2022. Rødt har nemlig vedtatt å stoppe all oljeleting, ikke åpne noen nye felter, avslutte geologisk kartlegging og seismikkskyting, avvikle leterefusjonsordningen, fjerne friinntekten, øke avskrivingstiden og flytte iskanten sørover. Da er det bare kosmetikk å si at man fjerner sluttdatoen.

Ikke nok med det Rødt har i tillegg også sagt nei til all vindkraft også havvind. Omstillingen av verft i Rogaland og langs kysten til å kunne møte behov i den grønne omstillingen har startet. Det er veldig viktig for verftene i Rogaland at satsingen på havvind fortsetter. Til tross for dette, så hevder Rødts førstekandidat i Rogaland at han er industriarbeidernes beste venn.

Vel, det er ingen god bestevenn for alle oss som jobber innenfor olje og gass i Rogaland. Bare noe Rødt-innflytelse etter valget betyr i praksis titusener av arbeidsledige bare i Rogaland.

Nå er det nok ikke slik at Høyre konkurrerer om velgerne til Rødt, men det er bekymringsfullt hvis det blir en rødgrønn regjering som må gi Rødt innflytelse, etter valget i 2021. Ikke som regjeringspartner, men mest sannsynlig som en del av flertallet som en eventuell rødgrønn regjering må støtte seg til i Stortinget. Det må bekymre de potensielle regjeringspartnerne at Rødt heller ikke har noen alternativer til hvordan vi kan nå målene om å kutte 50–55 % av våre klimagassutslipp innen 2030.

Når man følger den politiske klimadebatten om dagen så er det ikke enkelt å bli klok på hva de ulike partiene kan enes om i klimadebatten. De partiene som beskylder regjeringspartiene for å gjøre for lite og for sent og ha for lavt ambisjonsnivå, lanserer nå urealistiske tiltak eller sier nei til andre tiltak som kan bidra til å få ned klimautslippene.

På rødgrønn side så registrerer vi at Senterpartiet stiller ultimatum til Arbeiderpartiet i klimapolitikken, og sier nei til å øke CO₂-avgiften. SV kritiserer klimameldingen og vil øke CO₂-avgiften og avvikle olje- og gass industrien. Så har vi igjen Arbeiderpartiet som sliter med å være det industripartiet de så gjerne ønsker å være. Disse partiene skal altså finne sammen med Rødt, som i praksis har satt sluttdatoen for olje og gass til 2022. Når vi i tillegg vet at MDG kan få innflytelse i en potensiell regjering, så blir i alle fall jeg bekymret for den næringen som har bygd opp Norges velferdsstat og sparebøsse.

Det grønne skiftet kommer ikke av seg selv.

—  -

Det grønne skiftet kommer ikke av seg selv. Uten olje og gass næringen hadde vi ikke kunnet utvikle teknologi som vi i dag bruker til karbonfangst, havvind, elektrifisering av sokkelen og storskalaproduksjon av hydrogen. Det grønne skiftet skal og vil fortsette med teknologi og kunnskap fra ingeniørene og fagarbeiderne nettopp i olje og gass industrien.

Å feire at man har fjernet sluttdatoen olje og gass og påberope seg å være industriens bestevenn er dessverre kun markedsføring. Sannheten er at Rødt har gjort en rekke andre vedtak som i praksis betyr en sluttdato for olje og gass fra 2022, med en bratt nedtrapping av næringen etter det.

Mer fra: Debatt