Debatt

Døgnfluen Sentrum

LEDER: Det er minimale muligheter for at Sentrum blir noe annet enn nok en døgnflue.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Partiet med det vidløftige navnet Sentrum brukte helgen til å etablere fylkeslag i Rogaland. Mens partier fødes og splittes i et høyt tempo i Danmark, sørger Norges dobbelt så høye (4 prosent mot danskenes 2) sperregrense for mer stabilitet. Nyetableringer havarerer som regel. I bakkant av folkeavstemningen om EF-medlemskap i 1972 ble Venstre splittet med Det liberale folkeparti som greide å få én stortingsrepresentant i sin levetid, mens Pensjonistpartiet aldri har fått mer enn 0,9 prosent nasjonalt. Kystpartiet hadde en viss suksess med 1,7 prosent av stemmene nasjonalt og mediefenomenet Steinar Bastesen som stortingsrepresentant i to perioder. Siden Frp ble etablert på begynnelsen av 1970-tallet er det bare Miljøpartiet De Grønne (MDG) som er blitt et parti å regne med.

Det er minimale muligheter for at Sentrum blir noe annet enn nok en døgnflue. Et parti trenger gode saker og profilerte personer til å uttrykke dem, og selv om Sentrum har appellerende politikere i Geir Lippestad og Gro Skartveit og velmenende politikk, er det enda flere grunner til at partiets liv blir kortvarig. I sin tid fylte Frp et tomrom til høyre for Høyre i et Norge som var gjennomregulert på 1970-tallet. Behovet for et parti for velgere som var lei av skatter, avgifter og dyr bensin var åpenbart til stede. MDG kom inn i et landskap der både SV og Venstre ynder å framstille seg som miljøpartier, men Une Bastholms parti vinner spesielt blant de unge, urbane ved å være mer kompromissløse.

Sentrum ble etablert som en reaksjon på KrF-dramaet i 2018, da partiet tvang seg selv til å velge rød eller blå side. KrFs kritisk lave oppslutning på 3,2 prosent i gjennomsnittsmålingene for februar, understreker partiets krise, men er vreden over at KrF gikk til høyre fremdeles sterk nok til å trekke velgere til Sentrum - som etter alle praktiske formål er en litt rødere KrF-versjon? Det skal nok mer til enn noen tidligere ordførere fra Rennesøy og Finnøy og en politikk noen knepp i retning Ap for å trekke velgere i det gamle KrF-fylket Rogaland.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis