Debatt

Tapte slag i politikken

Kronikk: Media forteller ofte om vedtakene som blir gjort, sjelden om de som faller i fisk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Ingebjørg S. Folgerø, Høyre

Det er snodig å være Høyre-politiker for tiden. Man forbereder seg, leser mange hundre sider saksdokumenter til hvert møte, har gruppemøter, skriver vedtaksforslag til sakene, og zooom flopp – så er man nedstemt. Så er det på’an igjen til neste møte, stort sett med samme utfall.

Media forteller ofte om vedtakene som blir gjort, sjelden om de som faller i fisk. Her er noen av mine forslag som er blitt ettertrykkelig nedstemt av Ap og de andre flertallspartiene i utvalg for miljø og utbygging hittil i år, noen store og noen relativt mindre saker:

* Jeg foreslo å flytte penger fra å bygge tak over lærersykkelparkering til å bygge dem over elevenes sykkelparkering, og øke beløpet som brukes til sykkelparkeringstak på skolene.

* Beholde parkeringsplasser i Tjodolvs gate, Kannikgata og ved Tou scene.

* Gi mer rom for småbåthavn i Vågen.

* Fjerne piggdekkavgiften når vi oppnår målet om 90 % piggfri (her fikk jeg støtte av FNB fra flertallspartiene, men tapte i kommunestyret).

* Begrense sommerstengingen i Vågen til seks uker (det ble ca tolv uker) av hensyn til næringslivet i resten av sentrum.

* Bygge bøkepaviljongen OPP på kulverten over motorveien, som møteplass og miljøtiltak.

* Flytte prøveordningen med selv-kjørende buss fra Badedammen, hvor nesten ingen beveger seg, til Pedersgata hvor folk kunne tatt bussen mellom sentrum og Stavanger Øst.

* Prøveordning med elsparkesykler ved UiS i samarbeid med Kolumbus.

* Endre kravet om lekeplass, som betyr sandkasse og vippedyr, til næraktivitetsområde for alle aldersgrupper ved framtidige utbygginger.

* Vurdere om vi skal tillate fisking i Mosvatnet på utvalgte steder.

* Vedlikeholdspengene, og dette er viktig: Jeg foreslo at administrasjonen skulle prioritere to vedlikeholdsområder for bygg eiet av kommunen. Det første er vedlikehold av bofellesskap, omsorgsboliger, rusboliger og andre kommunale boliger, fordi folk må ha brukbare forhold der de tilbringer det meste av døgnet. Det ble nedstemt. Videre foreslo jeg å prioritere sikringstiltak av bygg som reparasjon og vedlikehold av tak, vinduer, drenering, brannsikring og andre akutte bygningstekniske behov. Det ble også nedstemt av flertallspartiene. Parkett er visst viktigere enn å stoppe lekkasjer og forhindre brann.

* Så var det arbeidsplasser, da. Visstnok heller ikke så viktig. I sak om arealplanen for kommunen – som skal gjelde fram til 2040! – foreslo jeg at næringsutvikling skulle løftes opp til å bli et prioritert tema. Inkludert utviklingen av eksisterende næringsområder på Forus, i Jåttåvåge, Stavanger Øst, Hanasand og Ladstein. Jeg foreslo også at man skulle se særlig på transportsituasjonen rundt næringsutvikling, og at vi skulle gjøre en vurdering av Stavangers konkurransestyrke målt opp mot næringsområdene i andre kommuner, som Randaberg, Sola og Sandnes. Men nei. De rådende flertallspartiene syntes ikke dette var nødvendig og stemte meg ned.

Til det siste forslaget kan jeg nevne at de to viktigste sakene som er listet opp for næringslivet i arealplanprosjektet er angitt som en vurdering av behovet for nye næringsareal, og en vurdering av å om noen påtenkte reiselivsområder på øyene kan tas ut eller endres til hyttefelt. Bedre utvikling av eksisterende næringsområder er visst ikke så viktig. Det finner jeg skremmende, siden Stavanger har lite nytt tilgjengelig areal, og det meste av ledig areal er regulert til landbruk. Faktum er at bare ett av tre mennesker i regionen i dag arbeider i det private næringslivet. Det blir sannelig tøft for den ene å stå for nok verdiskaping til å hente inn tilstrekkelig med skattepenger for framtidens velferdssamfunn.

Vel vel. Jeg kommer uansett til å gå nøye gjennom sakene og fortsette å komme med forslag. Noen går forhåpentligvis gjennom!

Mer fra: Debatt