Debatt

Stramt i Sandnes

LEDER: Investeringene i Sandnes sentrum de siste årene gjør at private utbyggere får opp øynene for en mer attraktiv by, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Rådmann Bodil Sivertsen har sendt så mange forhåndsvarsler at knapt en kommunestyrepolitiker kan ha blitt overrasket da hun la fram forslaget til 2021-budsjett og handlings- og økonomiplan for de neste fire årene. I likhet med kollega Per Kristian Vareide i Stavanger for en uke siden, kunne Sivertsen by på utfordringer til politikerne i form av omstillinger og kostnadskutt – der tjenestekuttet på 250 millioner har vært kjent i flere måneder.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Sandnes

For Sandnes’ del skal det omstilles for henholdsvis 242 millioner i 2021, økende til 270 millioner i 2023 og 272 millioner i 2023. Der Stavanger foreslår å styrke skolen med 40 millioner, må Sandnes bruke mindre på elevene de neste årene. Årsakene er kjente: Flere lever lenge og trenger pleie og omsorg, og alle kommunene i landet er der at de må satse på at hjemmetjenester og velferdsteknologi kan sørge for at de gamle bor hjemme så lenge som mulig. Hvis Sandnes fortsatt skal ha like god dekningsgrad på sykehjem – tilsvarende plass til 22 prosent av dem over 80 – vil driftskostnadene øke med 600 millioner i 2035. Der Stavanger har en eiendomsskatt som kommer godt med de neste årene, har koalisjonen Ap og Frp i Sandnes blokkert den inntektsmuligheten – til rådmannens åpenbare bekymring. Ap tillater ikke Frp å konkurranseutsette velferd, mens Frp blokkerer eiendomsskatt, noe som gir opposisjonen mulighet for å angripe for to kanter når både inntekts- og sparemulighetene er reduserte.

LES OGSÅ: Politikerne om kuttene i Sandnes (+)

LES OGSÅ: Rådmannen om kuttene i Sandnes (+)

Flere demografiske bekymringer ligger i den andre enden av aldersskalaen. Sandnes har en ung befolkning der 27 prosent er under 20 år, noe som betyr at skatteinntektene pr innbygger er lavere enn i Stavanger. Trøsten er: Investeringene i Sandnes sentrum gjør at private utbyggere får opp øynene for en mer attraktiv by. Et privatfinansiert badeland og utbygging på Norestraen kan trekke til seg både næringsliv og flere skattesterke innbyggere de neste årene.