Debatt

Munnbind til det rike folket

DEBATT: Vi har et tydelig klasseskille her i landet, men jeg er redd at det vil bli enda tydeligere nå.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Ronja Vinneng, skribent

Etterspørselen etter munnbind er høy. Jeg gikk selv til nærmeste apotek og fikk beskjed om at det var utsolgt. 
FHI og myndighetene understreker at bruk av munnbind vil være som et supplement til smittevernreglene. Det må vi alle huske på. Vi skal fortsatt holde avstand og vaske hendene. Vi skal holde oss hjemme ved sykdom. Vi skal teste oss hvis vi har symptomer.

Spørsmålet nå er om vi alle kan få lov til å bruke munnbind. Vil vi ha råd?

Med den økte etterspørselen har dessverre prisene på munnbindspakkene økt betraktelig. En pakke med 50 bunnbind har mer enn syvdoblet seg, viser NRKs oversikt. Syvdoblet seg!

  • Boots: Før: 100 kr, nå: 790 kr
  • 123 apotek.no: Før: 164–165, nå: 790 kr.
  • Farmasiet: Før: 79 kroner, nå: 699 kr.

Munnbindene det er snakk om her, er for engangsbruk. Det vil si at munnbindene må skiftes flere ganger om dagen, hvis du skal bruke det rett. Dette blir dyrt. Hvordan blir det for foreldre med flere barn i huset? Hvordan blir det for alenemoren og alenefaren? Hvordan blir det for uføre eller folk på AAP? Enda en utgift som kan ødelegge det allerede trange budsjettet. Munnbind til det rike folket! Mange av oss vil ikke ha råd til dette. Hva med studenten som lever på studielån?

DEBATT: Samfunnet kan ikke bare gi opp alle over 30

Er det nok munnbind til oss alle dersom det blir anbefalt?

Med et forbruk på ett munnbind per dag (noe som ikke vil være å følge regelen for riktig bruk) kan det nå koste 500 kroner per måned for en person. For en. Skal vi kjøpe månedskort eller munnbind? Vi må kjøpe ny skolesekk, munnbindene får vente.

Vi har et tydelig klasseskille her i landet, men jeg er redd at det vil bli enda tydeligere nå. Vi som kan følge smittevernrådene og vi som ikke har råd til det. Munnbindene må være tilgjengelig for alle, uavhengig av hvordan det står til med økonomien.

Mer fra: Debatt