Debatt

Ja til lokalprodusert kultur

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Stian Robberstad, Storhaug Productions

Pandemien rammer nådeløst, særlig hardt går det utover kulturlivet som inntil videre har blitt pålagt å legge ned all virksomhet. Kultur-arrangementer er forbudt.

I likhet med restaurantbransjen er kulturlivets virksomhet avhengig av publikum for å formidle og selge konserter, debatter, utstillinger og festivaler. Den offentlige debatten rundt krisepakker for kulturlivet kretser rundt vilkårene til utøvende kunstnere, noe som er selvsagt, men vi må ikke glemme de som jobber «backstage».

Som restaurantbransjen er også kulturlivet avhengig av mengde lokale underleverandører som produsenter, lydmenn, markedsførere, tekstforfattere, programmerere, grafisk designere, utleie av lyd, lys og lysutstyr også videre. De frie kulturarbeiderne er avhengige av å levere varer og tjenester til kulturlivet for å overleve. De fleste opererer som såkalte frilansere gjennom egne enkeltmannsforetak og har ikke (per dags dato) rett på hjelp fra Nav.

Når det nå arbeides med en lokal krisepakke til kulturlivet i Stavanger i tillegg til regjeringens egen pakke, er det særdeles viktig å sikre at kulturarbeidere innen det frie feltet, det vil si de som ikke er tilknyttet de etablerte institusjonene, gis en form for økonomisk sikkerhet.

Det vil være et stort tap for det lokale kulturlivet om det kun er de etablerte institusjonen som overlever denne krisen. Ja til lokalprodusert kultur!

LES OGSÅ: – Mange tør ikke komme inn i butikken

Mer fra: Debatt