Debatt

Nytorget

DEBATT: Med dagens fokus på miljø er det selvsagt aldeles hårreisende å rive et bygg i full bruk og god stand, for å sette opp et nytt for noenlunde samme bruk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Per Th. Grimnes, Sivilarkitekt MNAL

Rogalands avis referer (21.02.) fra siste møte i utvalg for miljø og utbygging at Metropolis skal få bli på Nytorget, om de ønsker. Det er en positiv nyhet. Sett i lys av målsettingen om å aktivisere torget har «Byutviklingens lange linjer» gjentatte ganger påpekt hvor meningsløst det vil være å jage bort aktiviteter som åpenbart hører hjemme her, det gjelder også Rogaland Kunstsenter.  Derfor frykter vi den muligheten som fortsatt holdes åpen, nemlig å flytte Metropolis til Jugendbygget hvor Kunstsenteret holder til. Det betyr selvsagt at Kunstsenteret må ut.

Bakgrunnen for eventuelt å flytte Metropolis er et ønske om å rive Politihuset. Det var aktuelt så lenge politikerne ville legge nytt Tinghus her, men det er forlatt. Likevel er visst ikke tanken politisk død. Effekten blir imidlertid minimal, kanskje bare en etasje. Med dagens fokus på miljø er det selvsagt aldeles hårreisende å rive et bygg i full bruk og god stand, for å sette opp et nytt for noenlunde samme bruk. Gjenbruk er dagens mantra!

Det er fortiden mye tale om kunst i det offentlige rom. Det pågår mellom annet en polarisert debatt om riving av «Y blokka» i Regjeringskvartalet, med Picassos kjente betongreliff. Da jeg for litt tid siden var på befaring i Politihuset ble jeg begeistret over å finne et mektig betongrelieffet i trappeoppgangen. Det er signert den kjente Stavanger kunstneren Andreas Bøe (1916-2001). Etter min menig er sikring av dette kunstverket alene grunn nok til å la Politihuset stå.

Mer fra: Debatt