Debatt

Stavangers byvåpen

DEBATT: Det er «Sverd i Fjell», det flotte monument laget av billedhuggeren Fritz Røed fra Bryne som bør bli nytt byvåpen for Stavanger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Pål Mitsem, Randaberg
Jeg registrerer at kommunedirektør (tidligere rådmann) Per Kristian Vareide vil oppdatere Stavangers byvåpen med bedre fokusering og stilisering av det gamle byvåpen.
Vinstokken som hovedelement i byvåpenet er vel egentlig utdatert? Det var visst familievåpen for en nederlandsk adelsfamilie, og passet vel bedre der. Et uttrykk for det var vel at Stavanger i sin tid forsøkte å lure en eikegren inn i byvåpenet, i stedet for en vinranke.

Det er «Sverd i Fjell», det flotte monument laget av billedhuggeren Fritz Røed fra Bryne som bør bli nytt byvåpen for Stavanger. «Sverd i fjell» ble avduket i Møllebukta av Kong Olav V i 1983. Det var da gått 11 år siden Kong Olav ledet feiringen av 1100-års jubileet for Rikssamlingen på Ytraberget – på andre siden av en kort fjordarm fra der Sverd i fjell i dag dominerer utsynet.

Når 1150 års jubileet for Rikssamlingen skal feires i 1150, håper jeg det kan skje som i 1972, på Ytraberget, nå også med utsikt (nå) til Sverd i Fjell. 
Stiftelsen Rogalandsforskning har i mange år brukt «Sverd i Fjell» som logo. Det må være mulig å erstatte de legitime utgifter stiftelsen måtte få med å utvikle en ny logo, f.eks. med bilde av den oppjekkbare plattformen Gulftide, som innledet oljeeventyret i Norge med funnet av Ekofisk-feltet i 1979 og starten av oljeproduksjonen kort tid etter. Det kan vel bli et like relevant symbol for Stiftelsen Rogalandsforskning som Sverd i Fjell?

Mer fra: Debatt