Debatt

Fra Jern-Erna til sære Erna

Det eneste miljøvennlige ved Frp må være den stadige gjenbruken av Terje Søviknes, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Som kommunalminister var Erna Solberg kjent for å være så hard i klypene at hun fikk kallenavnet Jern-Erna. Etter seks år som statsminister er det lite kraft igjen, og med onsdagens rollebytte i regjeringen framstår Erna Solberg først og fremst som sær.

Det er lite å si på at Kjell-Børge Freiberg vil ha avløsning – desto verre er det å skjønne logikken bak at Sylvi Listhaug skal inn som ny olje- og energiminister, utover å sikre en første nestleder en statsrådspost. Og det er komisk når tidligere olje- og energiminister, eks-Os-ordfører, fallert Frp-stjerne og andre nestleder Terje Søviknes skal overta Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Det eneste miljøvennlige ved Frp må være den stadige gjenbruken av Terje Søviknes.

LES OGSÅ: Listhaug blir ny olje-og-energiminister

Sylvi Listhaugs karrierer som statsråd har bestått i å blamere regjeringen da hun var justisminister, ellers har hun vært anonym som landbruksminister og usynlig som eldre- og folkehelseminister.

For Listhaug er statsrådsposter posisjoner som brukes til branding av seg selv som framtidig Frp-leder. Hun er til stede for sin egen velgerbase, men knapt synlig som statsråd og utøver av politisk makt.

Kjell-Børge Freiberg har vært en forglemmelig olje- og energiminister, men mannen skal ha for forsøket. Som tidligere statssekretær hadde han en viss ballast, og som tidligere ordfører og fylkesleder i Nordland Frp var Freiberg også utstyrt med egeninteresse for næringen. Det er vanskelig å se hva Listhaug skal komme opp med utover å markedsføre Frp som et tut- og kjør-parti i oljepolitikken for å bygge egen posisjon.

Langt inn i Høyre erkjenner man at dagens norske petroleumsnæring er et klimaproblem, og tegn tyder på et linjeskifte i statsministerpartiet. Den type endringer finnes ikke i Frp. Kjell-Børge Freiberg har fått kritikk fra Aker Solutions og Equinor for å være for passiv på havvind-området. Med Sylvi Listhaug ved roret blir enda mindre gjort.

Mer fra: Debatt