Debatt

Norge og Stavanger vil skinne på bokmessen i Frankfurt

DEBATT: Stavangers best bevarte kulturelle hemmelighet er at den verdensomfattende organisasjon ICORN administreres og styres fra byen vår.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Annamaria Gutierrez, Stavanger Venstre, leder av kommunalutvalget for kultur

Jo Nesbø på tysk? Erika Fatland på internasjonalt marked på engelsk? Var Maja Lundes “Bienes historie” bestselger i Tyskland i 2017? Samisk språk og joik i Frankfurt? Tore Renberg i paneldebatt? Alt er mulig på verdens største bokmesse denne uken, og Stavanger er med, godt representert ved ICORN og Sølvberget!

Ja, dette er stort for norsk samtidslitteratur! Bokmessa i Frankfurt er verdens største markedsplass for litteratur. Hit kommer over 10.000 journalister, 7.000 forlag og 300.000 besøkende. Hvert år løfter messa fram et land som får spesielt fokus, inkludert en egen paviljong på 2.300 kvadratmeter på selve messa – samt et omfattende aktivitetsprogram som bygges opp over tre år i forveien. I 2019 er det altså Norge som får denne æren.

Det tyske markedet har i flere år vært det viktigste eksportmarkedet for norsk litteratur. Er norske bøker først oversatt til tysk og presentert på bokmessa i Frankfurt, finner de raskere veien videre ut i verden. Når Norge er gjest denne uken på verdens viktigste bokmesse i Frankfurt, har vi en unik mulighet til å vise frem bredden i norsk litteratur og spre gleden ved å lese, særlig til barn og unge.

Vi kan godt si at å være fokusland i Frankfurt bokmesse er en av de største norske kultursatsingene i utlandet i moderne tid, og vil resultere i at 210 norske forfattere skal oversettes til tysk i løpet av 2018–2019.

Ja, dette er stort for Norge og norsk demokrati! I fjor oktober, da kulturminister Trine Skei Grande, var med å presentere Norge som fokusland i 2019 på en pressekonferanse med 350 tilhørere, talte bokmesse-direktøren, Jurgen Boos. Boos sa i sin tale at Norge er perfekt som fokusland på verdens største bokmesse av fire grunner:
1. Norge er nr 1 i pressefrihet i verden
2. Norge er nr 1 i likestilling i verden
3. Norge deler ut Nobels Fredspris
4. Norge er hovedkvarteret for ICORN. (Og dette hovedkvarteret er lokalisert i Stavanger.)

Bokmessa i Frankfurt vil være en litterær satsing, men vil også sette et viktig søkelys på Europa som humanistisk prosjekt, der ytringsfrihet, kulturelle rettigheter og demokrati er sentrale tema. Ytringsfrihet er en grunnleggende forutsetning for demokrati og menneskerettigheter. Målet er at alle skal ha rett til å uttrykke sine meninger, til å motta, utveksle og dele informasjon og tanker. Ytringsfrihet er avgjørende for å fremme og realisere andre menneskerettigheter, og en forutsetning for utvikling, rettsstat og demokrati.

Norge vil bruke bokmessa i Frankfurt som plattform til å forsvare og fremme universelle rettigheter og liberale verdier sammen med sine norske, tyske og internasjonale partnere. Blant disse er fribynettverket ICORN, FNs spesialrapportør for kulturelle rettigheter og organisasjonen Freemuse, som dokumenterer overgrep mot kunstnere og brudd på kunstnerisk ytringsfrihet.

Ja, dette er stort for Stavanger! Det er ikke bare Norge, men også Stavanger får skinne i Frankfurt Bokmesse. Stavangers best bevarte kulturelle hemmelighet er at den verdensomfattende organisasjon ICORN administreres og styres fra byen vår. ICORN har 74 medlemmer over hele verden og har som hovedmål å beskytte forfulgte forfattere.
I en tid når ytringsfriheten trues fra mange hold, og til og med i veletablerte demokratier er friheten til å ytre seg under press, har ICORN en svært viktig rolle. Med å sørge for tryggheten til forfulgte forfattere verner de også om ytringsfriheten – utrettelig, og i alle land.

ICORN vil ha en egen stand i Frankfurt med slagordet “Safe not silent” og et omfattende program som gjennom et mangfold av kulturelle uttrykk vil norske perspektiver, tankesett og verdier fremmes for bransjefolk, politikere, journalister og publikum.

Stavanger kommune har gjennom årene vært en av de faste og trofaste støttespillerne til ICORN, og jeg er overbevist om at ICORNs tilstedeværelse i Frankfurt vil bli lagt merke til. Stavanger vil bli lagt merke til.

Mer fra: Debatt