Debatt

De nære (kultur)ting…

KRONIKK: Vi er gode på kultur i Stavanger, men vi kan bli enda bedre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Thomas Bendiksen, listekandidat MDG Stavanger og Ann-Karin Både, listekandidat MDG Stavanger

Kultur, idrett og andre fritidsaktiviteter bidrar til økt trivsel, bedret livskvalitet og folkehelse, hindrer utenforskap og skaper møteplasser på tvers. Vi er gode på kultur i Stavanger, men vi kan bli enda bedre! MDG vil jobbe for at alle barn skal ha muligheten til å delta uavhengig familiens økonomisk status. Vi er også opptatt av forutsigbare rammer for aktørene som er med på å skape de viktige kulturarenaene og møteplassene.

I tråd med kommunens klimaplan skal vi gjøre drastiske klimakutt. Med flere fritids - og opplevelsestilbud i sykkel eller gåavstand til hjemmet kan vi legge til rette for redusert bilbruk og bilfri hverdag. Mindre tid brukt på transport og levering kan lette på tidsklemma, og dermed frigjøre litt mer tid til de tingene som er viktige for oss. For en nærere, mer tilgjengelig og forutsigbar kultur foreslår MDG Stavanger:

Bibliotekene spiller en verdifull rolle i lokalsamfunnet som møteplass og arena for leselyst, læring, inkludering, integrering og kulturopplevelser. MDG ønsker flere bydelsbiblioteker og vil øremerke midler til opprettelse og drift av skolebibliotek. Videre ønsker MDG å styrke kulturskolen ved å opprette enda flere bydelskulturskoler, slik som vi i dag har på Hundvåg, Hinna og Madla. Vi skal innføre reduserte satser for familier med lav inntekt som ikke kvalifiserer for friplass. Dette er med på å gjøre kulturopplæringen tilgjengelig for enda flere.

Gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS) får elever i skolen oppleve et bredt spekter av profesjonelle kunst - og kulturuttrykk, men for barnehagebarn eksisterer ikke en slik satsing enda. Kulturtilbudet i barnehagene er avhengig den enkelte barnehages kompetanse og økonomi. MDG Stavanger ønsker derfor en utredning av en egen kultursatsing i Stavanger kommune tilsvarende Den kulturelle bæremeisen (DKB) som er utprøvd andre steder. Tidlig kulturinnsats er viktig fordi kunstneriske opplevelser kan ha positiv effekt på barnets sosiale, emosjonelle og kognitive utvikling, samtidig som det stimulerer barnets fantasi og kreative utfoldelse. Og viktigst av alt - det er ikke alle familier som har råd til å ta barna med på teater, kino og konserter. Man trenger ikke finne opp kruttet på ny. Teater og lokale dramagrupper, folkeakademiene, kulturskolene, bibliotekene, frivilligsentralene, kirken og andre kan være svært verdifulle samarbeidspartnere i en barnehagesatsing

Vi skal ta godt vare på de som skaper arenaer for kunst - og kulturopplevelser. Kulturarrangører opplever stor økonomisk usikkerhet fra år til år. De alle fleste bevilgninger er ettårige og tildeling skjer gjerne når driftsåret er godt i gang eller tett opp mot avvikling. Dette er særlig sårbart for det frivillige kulturlivet, det frie kulturfeltet og festivalene. Uforutsigbarheten svekker arrangørenes mulighet for å planlegge frem i tid.

Mange arrangører driver med få eller ingen ansatte, beror i stor grad på frivillig innsats og er avhengige av offentlig støtte for å overleve. MDG Stavanger ønsker en flerårig arrangørstøtteordning på 3-5 år. Dette vil legge til rette for langsiktig planlegging og forutsigbarhet og gi rom for å satse enda mer på utvikling, bredde, kvalitet og inkludering.

Mer fra: Debatt