Debatt

La varme hender få være varme hender

DEBATT: Stavanger kommune skal være en god kommune å bli gammel i.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stavanger skal ha et godt helsetilbud til innbyggerne sine, være en inkluderende, åpen kommune og samarbeide tett med ledende kompetansemiljø for å sikre de beste helsetjenester. Vi ønsker at Stavanger blir kjent for å la de varme hender få være varme hender i tillegg til å bli en ledende helseby i Norge. For å komme i mål med denne visjonen er vi nødt til å iverksette nye tiltak. Vi vil sette barna først. Vi er opptatt av skolehelsetjenesten og vil derfor styrke den ytterligere i tillegg til å styrke helsestasjonene og jordmortjenesten. Vi skal sørge for at det finnes nærbarnehager i alle bydeler. Vi ønsker også å støtte barnevernet, øke kompetanse for de som jobber der og bidra til utvikling av ny teknologi som gjør arbeidet lettere og raskere, sammen med en opptrappingsplan som øker antallet stillinger i barnevernet.

Samtidig vil vi at Stavanger skal være en god kommune å bli gammel i. Vi mener at de eldre skal ses på som en ressurs og et samfunnsgode, ikke som en belastning. Suksessprogrammet «Leve hele livet» har vist oss at det er mulig for de eldre å klare seg selv og bo hjemme alene. Derfor skal vi investere i å utvikle dette programmet som har som hovedformål å sørge for hverdagsmestring. Dette vil kreve stadig mer velferdsteknologi, satsing på hjemmehjelp og samarbeid med frivillige organisasjoner. Vi vil fortsette å bygge ut nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Først ut er Ramsvikbyen Senter for demens i Storhaug, som skal gi spesialisert hjelpe til de eldre som blir demente og trenger botilbud.

LES OGSÅ: Syke står i kø – én hel etasje står tom

Mennesker med nedsatt funksjonsevne og kroniske syke mennesker trenger også støtte fra kommunen. Her må vi som bidra til å sikre de en aktiv og trygg hverdag. Kontakten mellom kommunen og innbyggerne må være mest mulig tilpasset universell utforming enten det skjer fysisk, via nettløsninger eller på andre måter.

Men fysisk helse er ikke vår eneste utfordringen. I mange tilfeller fører dårlig fysisk helse til dårlig psykisk helse. Vi vil styrke veiledning og rådgiving om psykiske faktorers betydning for helse og sammenhenger mellom fysisk og psykisk helse. Dessverre er det i dag lang ventetid for å få time hos psykolog. Derfor ønsker vi å øke antallet psykologer i kommunen som vil bidra til å redusere ventetiden. Vi er opptatt av god psykisk helse da dårlig psykisk helse kan øke risiko for andre helseproblemer blant annet rusmisbruk og stoffavhengighet.

Norge ligger dessverre på overdosetoppen i Europa. Nye grep må derfor til for å forbedre rusomsorgen. Vår fokus vil være å hjelpe, i stedet for å straffe de som sliter med illegalt rusmisbruk. Vi vil jobbe for at flere skal bli rusfrie. Vi vil at det etableres pilotprosjekt om «På-dagen-tilbud» til personer som er rusavhengige og søker hjelp. Stavanger har mange tilbud til brukere og pårørende og dermed er det viktig at vi har en god og lett tilgjengelig oversikt over behandlingstilbud og etterverntilbud, både for brukere og pårørende.

Stavanger Høyre vil ha flere varme og kompetente hender inn for å jobbe med utsatte grupper og barn i byen vår. Den omsorgsfulle byen er et viktig adelsmerke for oss og flertallspartiene. Og vi jobber målrettet for å styrke eldreomsorgen, rusomsorgen, barnevernet og psykisk helsevern. Mye bra er gjort - men vi vil mer!

Av: Erlend Jordal, bystyrerepresentant og kommune-styrekandidat i Stavanger, H

Federico Juárez Perales 
Kommunestyrekandidat i Stavanger, H

Linda Nilsen Ask 
Kommunestyrekandidat i Stavanger, H

Helge Gabrielsen 
Bystyrerepresentant og kommune-styrekandidat i Stavanger, H

Berit Hopland 
Kommunestyrekandidat i Stavanger, H

Erlend Kaada  
Kommunestyrekandidat i Stavanger, H

Siri Malmstrøm   
Kommunestyrekandidat i Stavanger, H

Mer fra: Debatt