Debatt

Stopp alkonekten – russen fortjener en trygg russefeiring

DEBATT: Russen kommer ikke til å drikke mindre om man forbyr medbrakt alkohol på landstreffet.

Russen kommer ikke til å drikke mindre om man forbyr medbrakt alkohol på landstreffet, det vil bare føre til at russen drikker enda mer før de ankommer landstreffet. Her fra Landstreffet i 2016. Foto: Roy Storvik
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Christine Elise Hartvigsen Jensen, leder Rogaland FpU

20. november 2017 skriver Byas om innstramningene som kommer til å ramme årets russefeiring. Politidirektoratet har nå igjen sendt ut nye retningslinjer knyttet til alkoholbruk på offentlig sted, herunder også russetreffene. Det betyr i praksis at russen ikke lenger vil ha muligheten til å ta med seg medbrakt alkohol på eksempelvis Landstreffet i Stavanger. Samme debatten var oppe i forkant av landstreffet i Stavanger i vår og det endte med at politiet gikk bort ifra innstrammingene og åpnet for medbrakt alkohol likevel.

Forbudet mot å nyte alkohol på offentlig plass er ødeleggende nok i seg selv, men når man attpåtil skal nekte russen å medbringe alkohol på russetreffene, så er jeg redd for at vi er på vei i helt feil retning. Jeg frykter at politidirektoratet ikke har tenkt på hvilke konsekvenser dette vil få.

Jeg er redd for at vi kommer til å få en russetid som er helt ute av kontroll. Vi kommer til å få en russetid med økt bruk av narkotiske stoffer, samt russ som inntar alkohol med en vesentlig sterkere alkoholprosent en de ville gjort om man hadde lov til å ta med seg alkohol. Russen kommer ikke til å drikke mindre om man forbyr medbrakt alkohol på landstreffet, det vil bare føre til at russen drikker enda mer før de ankommer landstreffet.

En viktig faktor som jeg tror politidirektoratet har glemt er at det på landstreffet er helsepersonell og vakthold til stede som passer på russen. Det er ingen helsepersonell på hjemmefester eller i russebussen som tilbyr et glass vann eller som passer på russen, men det er det på landstreffene.

Samtidig kan vi ikke være så naive å tro at å forby medbrakt alkohol inn på treffene er løsningen på alle problemer. Vi må være realistiske og innse at det vil bli økt smugling av narkotiske stoffer om man nekter russen å ta med seg alkohol. Det er et faktum at det er mye lettere å smugle med seg ecstasy eller MDMA enn det er å smugle med seg en sekspakning med øl eller cider. Jeg tror dessverre at innstramningene vil fungere mot sin hensikt og skape en mer utrygg russetid for det kommende russekullet med økt rusmisbruk og enda villere fester.

Jeg håper alle Norges russ får en like fin russetid som jeg selv hadde med gode minner og fester innenfor kontrollerte rammer. Det er jeg redd for at de ikke får med denne innstrammingen.