Debatt

Vi trenger en ny handlingsplan mot voldtekt

DEBATT: Det er like liten sjanse for å bli tatt for voldtekt som å bli tatt for å ripe opp en bil.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Marie Ljones Brekke og Olaus Trygve Bjuland, Rogaland KrF

Åtte av ti anmeldelser som går til politiet blir henlagt. Det er like liten sjanse for å bli tatt for voldtekt som å bli tatt for å ripe opp en bil. Varsellampene lyser, og vi må på banen. Derfor har KrF nylig fremmet et representantforslag på Stortinget med en rekke nye tiltak.

Riksadvokaten la nylig frem en rapport om etterforsking av voldtekt. Denne rapporten avdekker at norsk politi er for dårlig på sporsikring, at kvaliteten på avhør varierer og bruken av skjulte etterforskningsmetoder aldri blir vurdert i voldtektssaker. Dette er rett og slett for dårlig.

«Hvilke signaler sender vi når voldtekt er en av de letteste kriminelle handlingene å slippe unna med i Norge?» Ordene tilhører Embla Rose Fjellhaug som skriver dette i en NRK Ytring-kronikk 15. Mai 2015.

I dag vet man at en av ti kvinner har blitt voldtatt. Tallene lyver ikke. Halvparten av voldtektene skjer mens offeret er under 18 år.

Russetiden er nå over. Flere har feiret avslutningen av 13 år skolegang med høy partyfaktor, glede og høy musikk som runger ut av høyttaleranleggene. Slik russen i Norge pleier. Slik vi forventer. Den andre forventingen som dukker opp hvert år, er diskusjonene knyttet til voldtekt og overgrep. Hva kan vi gjøre for å skape tryggere rammer rundt russefeiringen? Hvordan forhindrer vi at russ blir voldtatt? Det melder seg mange spørsmål, men vi trenger også noen svar.

Slik vi ser det har ikke norske myndigheter ikke prioritert voldtekt høyt nok. Den forrige vedtatte handlingsplanen er fra 2014.

Det er en av grunnene til at Stortinget bør følge opp representantforslaget til KrF og vedta følgende punkter:

* 1. Stortinget ber regjeringen legge frem en ny handlingsplan mot voldtekt.
* 2. Stortinget ber regjeringen om å sette ned et nytt voldtektsutvalg.  
* 3. Stortinget ber regjeringen komme med tiltak som konkret sikrer en mer helhetlig oppfølging av voldtektsofre i møte med offentlige myndigheter, rettsapparatet, politiet og helsevesenet.
* 4. Stortinget ber regjeringen sikre voldtektsofre over hele landet tilgang til voldtektsmottak, samt sikre full finansiering av voldtektsmottakene.
* 5. Stortinget ber regjeringen iverksette flere tiltak som sikrer kompetanseheving hos politiet og rettsapparatet når det gjelder saker om voldtekt og overgrep.
* 6. Stortinget ber regjeringen komme med en vurdering av hvorvidt det vil være hensiktsmessig med mer omfattende opplæring av lekdommere når det gjelder saker om voldtekt.
* 7. Stortinget ber regjeringen sikre tilstrekkelige ressurser og finansielle rammer for å sikre kvaliteten på de rettsmedisinske prosedyrene og de medisinske rapportene fra voldtektsmottakene.

Mens andre snakker om spørsmålene prøver KrF å komme med svar. Det vil sende et feil signal dersom Stortinget ikke stemmer for forslagene våre. Det er på tide med en mer offensiv politikk mot voldtekt og overgrep. Dette er noe alle partiene på Stortinget bør stå sammen om.

Mer fra: Debatt