Debatt

Kronikk: Turistbyen Stavanger

Gjennom mange år har Stavanger vært den byen i Norge som har brukt flest penger på kultur og idrett. Nå begynner resultatene å vokse fram.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Eli N. Aga, Stavanger Høyre

Kan kultur og idrett tilby innholdet i en ny reiselivssatsing? Kan vi bli Stavanger Art and sport City?

Stavanger er en by som det har vært vanskelig å beskrive med få ord. Mange har prøvd, uten helt å lykkes. «En gammel by fylt av nytt», «Himmel og hav!», «Byen midt i naturen». Ikke dårlige forslag, men det svinger ikke av dem. De sier også svært lite om hva det er som er attraktivt med selve byen. Et av de beste slagordene; «Herlige Stavanger» , er det en restaurantekjede som eier. Vi er altså langt i fra i mål, både med jakten på et slagord som selger, og med vår satsing på turist- og konferansemarkedet.

De gode årene innen oljeindustrien fylte opp hotellene våre og førte til at satsingen på reiseliv ble nedprioritert. Vi ble «Oljebyen». Nå er hotellene og kongressalene mindre enn halvfulle, og byen trenger flere bein å stå på. Vi må for all del ikke bli «Krisebyen». En ny og koordinert innsats for å tiltrekke oss nye gjester, både som vanlige turister og som møte- og kongressdeltakere, blir et naturlig neste steg. Stavanger har det som trengs av opplevelser for å tilfredsstille den mest kresne gjest. Vi må bare få det fram i lyset.

Vi sier ofte at Stavanger «punches above it’s weight», altså at vi slåss i en høyere vektklasse enn vekten skulle tilsi. Som en relativt liten by har vi et rikere kultur- og idrettstilbud til befolkning og gjester enn det som er vanlig andre steder med tilsvarende folketall. Politisk framsyn og oljerikdommen har sørget for at vi har kunnet bygge kultur- og idrettsbygg i verdensklasse, og fylle dem med innhold. Dette må kunne utnyttes på nye, kreative måter.

Når jeg besøker våre idrettshaller/arenaer, konsertsaler, museer og kunstarenaer, så blir jeg kjempeimponert. Skulle ikke andre også bli det? Nesten samtlige av salene har kapasitet til å ta imot flere besøkende. Dette kan markedsføres med større styrke. Det finnes mange kultur- og sportsinteresserte mennesker i verden som vi kan invitere til Stavanger.

Messe- og konferanseområdet Stavanger Forum tilbyr fasiliteter som andre byer bare kan drømme om. Hvorfor ikke bruke Stavangers kunst- og idrettstilbud som ekstra lokkemiddel for å få nye arrangementer til byen?

Museum Stavanger har sine praktbygg og mangfoldige utstillinger for historie- og kulturinteresserte. Kunstbyen Stavanger stiger opp av asken med høy kvalitet i alle ledd. En kunstinteressert turist kan få med seg Per Dybvigs kritikerroste utstilling  i Stavanger Kunstmuseum, og spennende utstillinger i Stavanger Kunsthall og Prosjektrom Normanns mm.

Kunsthallen tilbyr gjennom året kunstkurs for barn. Hvorfor ikke tilby slike kunstkurs for barnefamilier på ferie i Stavanger om sommeren? Stavanger er gatekunstbyen framfor noen. Gatekunstfestivalen Nuart har allerede begynt å tilby guidede vandringer til byens mange utsmykkede vegger. Et eksempel til etterfølgelse. Det setter Stavanger på kartet. Nuart har også et gatekunstakademi for barn. Hva med å ha det som sommeraktivitet for tilreisende?

Nye Tou er en attraksjon i Stavanger Øst, som også er byens mest spennende transformasjonsområde, av interesse for blant andre arkitekturinteresserte. Etter hvert kan arbeidsatelierene til kunstnerne på Tou og dansestudioene der inngå i egne kulturvandringer.  Konserthuset har sine formiddagskonserter sommeren igjennom, og flott program resten av året. Kan Kulturskolen også tilby kurs for tilreisende?

De mange ishallene har gjort Stavanger til Norges fremste skøyteby. Mange idrettskonferanser blir allerede arrangert i byen. Men, hvorfor ikke tilby aktive og treningsglade familier curling, eller kunstløpsferier? Ishockey-kurs ville tiltrekke rastløse barn og ungdom av begge kjønn. Foreldrene ville også likt dette. Stavanger har definitivt det som trengs for trimfolket, også innendørs.

Alt dette innholdet må «pakkes» i opplevelsespakker for forskjellige interessegrupper.  Høres det ikke kjekt ut? Vel verdt en reise vil jeg si. Innsatsen må selvsagt koordineres og støttes opp av de mange aktørene. Det kan være vanskelig i begynnelsen, men vil vi, så får vi dette til.

Satsingen på kultur og idrett som mange har sett på som penger ut av vinduet, har foruten sin egenverdi i det stille skapt et attraktivt innhold for vår framtidige reiselivssatsing. Jo mer vi legger i denne satsingen framover, jo mer spesiell blir byen. Stavanger er ikke lenger bare en koselig, gammel by omgitt av vakker natur, der naturen har vært det definerende. Vi har blitt kunst- og idrettsbyen, og vi bør forberede oss på storinnrykk.

Mer fra: Debatt