– Jeg synes det er så synd at denne situasjonen på tribunen har blitt oppfattet som et bevisst forsøk på å henge ut en Storhamar-supporter eller på å bue gjengen ut, skriver reporter Marthe Kindervaag. Foto: Pål Karstensen

Debatt: Smakløs og respektløs katastrofe-journalistikk

Reporter Marthe Kindervaag svarer på kritikken etter lørdagens Oilers-kamp mot Storhamar.

Av: Marthe Kindervaag, reporter

Både sportsavdelingen i Aftenbladet og RA kommer naturlig nok med artikler etter lørdagens Oilers-tap mot Storhamar. Det som får mest oppmerksomhet er en episode på tribunen som avisene beskriver som «katastrofe», «helt uten klasse», «smakløst» og «respektløs», altså de fleste ordene som den tabloide pressen har lagt sin elsk på. Det eneste ordet som manglet var for øvrig ordet «krise».

LES OGSÅ: Helt uten klasse

Jeg synes det er så synd at denne situasjonen på tribunen har blitt oppfattet som et bevisst forsøk på å henge ut en Storhamar-supporter eller på å bue gjengen ut. At noen har opplevd det slik skal jeg ikke krangle på, det er bare beklagelig. Man lærer så lenge man lever. 

Når det er sagt så vil jeg benytte denne episoden til å rette søkelyset mot en annen flause. Jeg får inntrykk av at journalister i Aftenbladet og RA lar fantasien løpe løpsk når de skal gjenfortelle et hendelsesforløp. Det beskrives i avisene en situasjon som er ganske annerledes fra hva som faktisk skjedde under kampen på lørdag. Aftenbladet var først, dagen etter kaster RA seg på som en overivrig lillesøster uten kritisk sans! Det er synd, for det er jo lov å tenke selv, som RA-journalisten selv skriver. Jeg må klø meg i hodet, er det bevisst fra disse avisenes side å bedrive så tabloid journalistikk bare for å få klikk på nettsakene at man rett og slett går bort i fra å formidle sannheten? Nettopp det er en av grunnpilarene i journalistikk, men hva vet vel jeg. Sportsjournalistikk fremstår ofte som et helt eget fag!

Nå er det jo ingen som har spurt hvordan den grusomme reporteren opplevde det eller hva som var intensjonen, hva skjedde forresten med å gi tilsvar? Men det som altså var målet med innslaget, som også ble sagt i mikrofonen, men som sikkert ingen hørte på grunn av all støyen fra Storhamarfansen: «Storhamarfansen kan lage kjempemye lyd, få høre hvor mye lyd Oilersfansen kan lage». Så kan man vel si at situasjonen havnet utav kontroll. Men ingen har tatt fra noen mikrofonen midt under noe samtale for å bue, hva er det for en smakløs påstand?

Storhamar-supporteren som var med i innslaget var i godt humør etterpå og ga ikke uttrykk for at han følte seg hengt ut! Ikke før etter kampen selvfølgelig, da Aftenbladet hadde jaktet ham ned og spurt om han ikke følte seg krenket. Det kommer heller ikke frem noe sted at storhamarsupporterne var direkte ufine og slengte rundt seg med diskriminerende ord både før og etter innslaget, ifølge RA oppførte de seg til og med eksemplarisk. 

Jeg tror vi er flere som kan gå inn i oss selv etter denne episoden. Blant annet sportsjournalister som legger både faglige og mennesklige hensyn til side i jakten på å bli den neste virale hiten, ikke minst flere engasjerte hockeyfans fra tydeligvis hele landet som glemmer at det faktisk er mulig å bli anmeldt og dømt for trusler. At noen har sagt «buuu» på en hockeykamp derimot er nok verre å bygge en rettssak på, tror jeg. 

Til slutt må jeg bare få med at engasjementet rundt regionens hockeylag Oilers er så bra!  Klubben gjør  mye for at publikum skal få en god kamp-opplevelse fra start til slutt. Det er også flott at så mange publikummere finner veien til arenaen kamp etter kamp, fortsett med det så går det nok bra denne sesongen også!