Frp mener oljefondet fortsatt må styres av fagfolk, mener Roy Steffensen (Frp). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Debatt: «Senterpartiets godhetstyranni»

La oss ikke ødelegge oljefondet med mer naivt godhetstyranni, skriver stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Av: Roy Steffensen, stortingsrepresentant Frp

Norge har dessverre lange tradisjoner for merkelige alkoholdebatter, og det tok lang tid før Fremskrittspartiet fikk flertall for lovlig gårdssalg av norske lokalproduserte alkoholprodukter. Senterpartiets Kjersti Toppe gikk i 2013 til valg på å avskaffe ølsalget i Stortingskantinen til tross for at kantinen solgte under tre flasker øl i uken. Nå har senterpartipolitikeren satt i gang et privat korstog mot oljefondets investeringer i alkoholprodusenter, blant annet i et leserbrev i avisen Jarlsberg 27. oktober. 

Fremskrittspartiet mener at oljefondet skal fortsette å styres av fagfolk som vet hva de driver med. Det er ingen tvil om at oljefondets suksess hittil skyldes at fagfolkene har tatt investeringsbeslutningene mens senterpartipolitikerne har holdt seg i bakgrunnen. Det er veldig mange ting særinteressegrupper i Norge ikke liker, eksempelvis usunn mat, sukker og snop, biler, flyselskaper, eller alkohol som nå er tema. Listen er lang. Hvis oljefondet skal selge seg ut av alt Senterpartiet og særinteressegrupper ikke liker vil investeringsrommet krympe og risikoen gå opp. 

Senterpartiet og Fremskrittspartiet er enige om at Norge trenger nye jagerfly. Disse jagerflyene må kjøpes fra et selskap som produserer jagerfly. Dagens etiske retningslinjer betyr imidlertid at oljefondet ikke får lov til å eie aksjer i selskaper som produserer forsvarsmateriell. Dette viser at de etiske retningslinjene allerede går langt nok, og det norske oljefondet har til nå tapt omtrent 30 milliarder kroner på å trekke seg ut av blant annet tobakk. La oss ikke ødelegge oljefondet med mer naivt godhetstyranni.