Therese Johaug testet positivt på et forbudt stoff fra en krem. Rolf Schreiner sammenligner saken med at Astrid Uhrenholdt Jacobsen skulle bli tatt for ulovlig bruk av øyenskygge. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Debatt: Orkan i vannglasset

«Nå vente eg bare på ein pressemelding fra Antidoping Norge, der flerne avsløringer e komt for dagen», skriver Rolf Schreiner i sitt skråblikk på Therese Johaug-saken.

Av Rolf Schreiner

Ja, vel – då har Antidoping Norge bestemt seg for at Therese Johaug kan få lov te å trena med andre og vær med på skiløb igjen om ett års tid.

Straffen på 14 måneder fekk hu ikkje fordi hu bevisst hadde tatt tabletter stappfodle med anabole steroider, og ikkje fordi hu rett før et skiløb hadde heve innpå ein solide dose med astmamedisin – men fordi hu onna ein treningsleir på  sommarstid i Alpene brukte feil krem på leppene.

Hu tog imod kremen fra landslagets lege uden å sjekka med fastlegen hjemma, uden å googla Trofodermin, uden å ringa Helsedirektoratet, uden å gå tebage te apoteket, uden å ta kontakt med WHO (World Health Organization) i Geneve – det va jo rett i nærheden – og uden å sjekka følgene av å bruga kremen med Antidoping Norge og Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Kor naive går det an å bli?

Nå vente eg bare på ein pressemelding fra Antidoping Norge, der flerne avsløringer e komt for dagen:

«For det fyssta – skiløbaren Astrid Uhrenholdt Jacobsen e tatt for doping. Det viste seg at den øyenskyggen hu brukte onna banketten itte Holmenkoll-rennene inneholdt det forbudte stoffet Lurium, så står på Swada sin dopingliste.

Og så – skiløbaren Sjur Røthe e tatt for doping. Det e bevist at det plasteret han satte på kinnet då han skar seg onna ein barbering i Falun, inneholdt det forbudte stoffet Fiaskolin, så står på Swada sin dopingliste.

Videre e skiløberne og kjæresteparet Emil Iversen og Heidi Weng tatt for doping. De har riktignok slått opp nå, men det glidemiddelet de brukte onna fellessamlingen på Sognefjellet inneholdt det forbudte stoffet Fucky-fucky, så står på Swada sin dopingliste.

Skiløbaren Ragnhild Haga e tatt for doping. Den neglelakken hu tog på før pressekonferansen i Lahti inneholdt det forbudte stoffet Idiotix, så står på Swada sin dopingliste.

Så e skiløbaren Ola Vigen Hattestad tatt for doping. Den hemoroidesalven han brukte itte ein heftige fellesdusj for herrelandslaget på Lillehammer, inneholdt det forbudte stoffet Rectalium, så står på Swada sin dopingliste.

Videre e skiløbaren Kristin Størmer Steira tatt for doping. Hu har riktignok lagt opp, og nå e hu gravide. Då spyr hu møje om morningen, og det brekkmiddelet hu bruge for å få opp alt, inneholde det forbudte stoffet Skandalux så står på Swada sin dopingliste.

Og så e skiløbaren Finn Hågen Krogh tatt for doping. Den salven mod fodsopp så han har tatt siden han som junior gjekk inn i ein ikkje-klarert dusj i Minsk, inneholde det forbudte stoffet Kantarelium, så står på Swada sin dopingliste.

Videre e skiløbaren Petter Northug jr. tatt for doping. Nei, det ska vær… tatt for fyllekjøring. Det e riktignok gammalt nytt, men me tar det med for å poengtera at skiidretten i Norge e pill råtten.

Te slutt – resultatene fra analysen av hårsjampoen te skiløbaren Maiken Caspersen Falla komme ein av de nærmaste dagene.»

Det tidligare svenske skifantomet Thomas Wassberg e ein kloge mann. Han sa allerede i september at Johaug-sagen e storm i et vannglass.

Og vinden bare øge.