Leserbrevskribentene vil ha lavere busspriser. Foto: Roy Storvik

Debatt: Bussprisene er for høye!

Hvorfor er det blitt dyrere med buss i Stavanger? spør Dina Tveit Gramshaug og Katrine Aske.

Tekst: Dina Tveit Gramshaug og Katrine Aske, Elever på Tastarustå skole i arbeidspraksis hos SV-politiker Eirik Faret Sakariassen

Det er rart at bussbilletten koster mer nå, når de fleste politikerne vil at vi heller skal velge kollektivt enn bilen som transportmiddel. Hvorfor er det blitt dyrere her i Stavanger?

Etter årsskiftet 2015/2016 har bussbilletten i Stavanger steget med 10 kroner for barn og 20 kroner for voksne, hvis du ikke bruker busskort eller app på mobilen. En grunn til at politikerne gjorde det dyrere her i Stavanger er fordi de vil ha kontantfrie busser. Mens prisen har steget her i Stavanger har prisen gått ned til 10 kroner i Haugesund for alle aldre. I Haugesund blir flere fristet til å bruke kollektivt, fordi prisen er så lav. Prisstigningen i Stavanger gjør at for eksempel eldre mennesker velger å kjøre bil framfor å ta buss. Dette kan være fordi de ikke har smarttelefon eller vet hvor man får tak i et busskort.

NRK melder at det var 7 av 10 som betalte med kontanter da de skulle ta buss i 2015. Hva tenkte politikerne på da de økte prisen på billetten? Dette gjør at flere velger bilen i stedet for kollektivt. En annen ting som gjør at mange velger bilen framfor kollektivt er at bussene ofte er forsinket. Når vi må vente 10–20 minutter bare for å ta en buss, sier det jo seg selv at vi heller velger å kjøre med bil.

Vi har et tips til dere politikere: Hvis dere gjør det billigere å reise kollektivt, vil flere reise slik. Dette vil også gjøre at det blir mindre forurensning, fordi det blir mindre trafikk. Et annet tips er å få bussene til å gå oftere enn de går i dag, så det er enklere å nå en buss.