Politiet undersøker stedet etter at varebilen som ble brukt i terrorangrepet Barcelona er fraktet bort.

– De to angrepene har forbindelse

Angrepene i to spanske byer følger samme mønster og har forbindelse med hverandre, sier katalanske myndigheter. Dette er ennå ikke bekreftet av politiet.

Catalonias innenriksminister Jouaquin Forn sier til radiostasjonen RAC 1 at angrepet i Cambrils er utført på samme måte som det i Barcelona åtte timer tidligere. Han gir ingen nærmere detaljer.

Fredag morgen var status at 13 mennesker ble drept og over 100 ble såret i bilangrepet i Barcelona. Tilstanden er kritisk for 15 og alvorlig for ytterligere 23, og det er ventet at dødstallet kan stige. Blant de drepte er tre tyskere og en belgier identifisert så langt.

Den øvre delen av La Rambla bærer fortsatt preg av torsdagens terrorhandling, der en hvit varebil sikksakket nedover midtrabatten for å treffe flest mulig mennesker.

IS har via nettavisen Amaq tatt på seg skylden for angrepene.

LES OGSÅ: Verdens ledere fordømmer angrepet

Nytt angrep

Bare timer senere kom meldinger om et nytt angrep. Fem menn i en hvit Audi A3 forsøkte seg på en lignende terrorhandling i havnebyen Cambrils, men ble skutt og drept av politiet.

Lokale medier har flere detaljer. Bilen skal ha blitt stanset i en kontroll, men forsøkte å komme seg unna. Under flukten siktet bilføreren på fotgjengere, men traff bare noen få. Med politiet i hælene veltet bilen, og de fem ble skutt og drept da de forsøkte å flykte.

Politikilder sier at flere hadde bombebelter som ble detonert av spesialister fra antiterrorgruppen. Seks sivile og en politimann ble såret i Cabrils.

Mannen som kjørte den leide varebilen i Barcelona, er stadig på frifot, mens to andre personer er arrestert, en fra den spanske enklaven Melilla i det nordlige Afrika og en fra Marokko. Politiet har ikke sagt noe om deres rolle i terroraksjonen. De to ble pågrepet i byene Ripoll og Alcanar. Ingen av de to har tidligere tilknytning til terror.

I Alcanar var det torsdag kveld en gasseksplosjon som politiet gransker nærmere. En hus ramlet sammen og en person mistet livet i denne hendelsen.

LES OGSÅ: Erna Solberg: – Meningsløst

Mange tråder

Den katalanske politisjefen Josep Trapero sier at det øyensynlig ikke er noen forbindelse mellom terrorhandlingene på La Rambla og en episode der politiet skjøt og drepte en mann som stakk av fra en kontrollpost.

Hovedgaten La Rambla er stadig stengt. Politiets etterforskere er langt fra ferdig, og det er et omfattende oppryddingsarbeid som må gjøres i gatebildet. Knust glass, blodspor, opprevne klær og ødelagte barnevogner må fjernes.

Politiet gjennomsøker fortsatt gater og oppganger på jakt etter flere gjerningsmenn.

Spanias statsminister Mariano Rajoy dro straks til Barcelona da nyheten om angrepet spredte seg.

– Vi står sammen i sorgen. Og vi er fast bestemt på å overvinne dem som vil knuse våre verdier og vår måte å leve på, sa Rajoy i en direktesendt fjernsynstale. Han har kunngjort tre dagers landesorg.

De drepte og sårede kommer fra 24 land, en gjenspeiling av at Barcelona er et av verdens fremste turistmål. La Rambla er rangert høyt blant de aller mest kjente avenyer, på linje med Champs Elysee og Fifth Avenue.

LES OGSÅ: Minst 12 drept etter terror i Barcelona