Nyheter

– De som lager provoserende kunst, må også tåle kritikk. Men det er forskjell på kritikk og trusler

– Jeg heier på dem som tør å provosere, sier kulturminister Trine Skei Grande (V), og regner med at statsministeren er enig med henne.

På spørsmål om hun synes statsminister Erna Solberg burde si unnskyld for sine uttalelser om teatergruppa bak stykket «Ways of Seeing», svarer kulturministeren:

– Jeg forutsetter at statsminister Erna Solberg er enig i det som står i kulturmeldingen jeg la fram før jul: At all kulturpolitikk har utgangspunkt i grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet. Og jeg regner med at hun fortsatt støtter at denne regjeringen over to statsbudsjett har økt støtten til Black Box, nettopp for å legge til rette for en arena for å gi rom til denne typen ytringer, som de bak «Ways of Seeing» står for, sier Grande.

Les også: Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Erna Solberg mene noe om

Vil ikke beklage

Kulturministeren vil ikke direkte kritisere sin sjef og statsminister Erna Solberg, som dagen før sjokkavsløringen av at justisminister Tor Mikkel Waras samboer var siktet for ett av angrepene, uttalte at gruppa bak «Ways of Seeing» burde tenke seg om, og at de kan ha bidratt til at det er blitt tøffere å være politiker. Etterpå har statsministeren ikke villet beklage dette.

– Bør statsministeren sin«unnskyld» når hun fra sin posisjon navngir og går til direkte angrep på et lite friteater?

– Jeg vil ikke si annet enn at jeg regner med at statsministeren står bak denne regjeringens kulturpolitikk, sier Grande.

– Et forferdelig sjokk

Hun har problemer med å finne de rette ordene når hun skal beskrive hva hun følte da hun like før statsminister Erna Solbergs pressekonferanse torsdag fikk beskjed om saken fra Statsministerens kontor (SMK).

Selv satt hun midt i et internt møte i Kulturdepartementet da tekstmeldingen fra SMK da den dramatiske tekstmeldingen tikket inn.

– Det var et forferdelig sjokk. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, annet enn at dette er det rareste jeg noen gang har opplevd, sier Grande, og skjelver litt i stemmen.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli en sånn utvikling i denne saken. Ingen av oss kunne drømt at denne debatten, som fikk en veldig hard tone, skulle utvikle seg slik. Dette bekymrer meg, som ytringsfrihetsminister, sier hun.

– Må ikke bli truet

Likevel håper hun at norske kunstnere ikke lar seg skremme fra å skape kunst som provoserer.

– Det Venstre og denne regjeringen står for, er at vi trenger flere og andre stemmer i Kultur-Norge. Vi trenger mer, ikke mindre kunst som provoserer. Jeg heier på dem som tør å provosere, og som skaper diskusjon og debatt i det offentlige rom, understreker Grande.

– De som lager provoserende kunst, må også tåle kritikk. Men det er forskjell på å måtte tåle kritikk og å måtte tåle trusler. Vi må kunne debattere vanskelige saker uten å behandle hverandre dårlig. Vi hører at skuespillerne og regissøren i «Ways of Seeing» fått trusler og hets. Det er helt uakseptabelt. Kunstnere i Norge må ikke bli truet til taushet, sier Grande.

- Stor påkjenning

Hun får støtte fra Agnete Haaland, sjef for Den Nationale Scene i Bergen:

– I kulturmeldingen ser vi at regjeringen helt klart forankrer statens satsing på kunst og kultur i grunnlovens paragraf 100. De sier at de vil sikre den frie ytring og legge til rette for et mangfold av uttrykk. Det må jo nesten statsministeren stille seg bak, mener Haaland.

– De som står bak stykket var ute etter å provosere, men de kunne jo ikke ane at alt dette skulle skje. Det må ha vært en stor påkjenning for dem å få skylden for at demokratiet ble angrepet. Å provosere ligger i kunstens natur. Jeg syns statsministeren må stå klart opp for kunsten, sier Haaland.

Les også: Grande slår tilbake mot Frp i teaterdebatt

Kritikk fra Frp

Kulturminister Grande har tidligere tatt Black Box og gruppa bak «Ways of Seeing» i forsvar når Frp har kommet med krav om at de burde mistet statsstøtten. Hun har også blitt skarpt kritisert for dette, blant annet av Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Erik Ulfsby, sjef for Det Norske Teatret, skriver på sin Facebook-profil: «Ingen i FrP tar noe selvkritikk for sine angrep på en fri kunstnerisk ytring, og på kunstnerne bak den», skriver han. «Tvert imot. Hadde partiet fått det som de ville Black Box Teater vært fratatt den offentlige støtten. Dette er både skremmende og uakseptabelt fra et norsk regjeringsparti, og det sår dessverre også tvil om regjeringens holdning. Det bør Erna Solberg rydde opp i».

Les også: Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet

Mer fra Dagsavisen